Kako častimo žene? Ilustracije Vanje Lazić

Datum objave
10/12/2021
ilustracije
Vanja Lazić

Kroz seriju ilustracija koju će izložiti, 10. decembra s početkom u 20h u Evergreen 1969 Concept baru autorica Vanja Lazić propituje životinjske epitete koje često dodjeljujemo ženama u našem jeziku. Zašto smo mace, ribe ali i stare koke, debele krave i glupe koze? Koristeći humor i sarkastične prikaze životinja autorica se kroz ove ilustracije suprostavlja rodnim stereotipima želeći doprinjeti boljem razumijevanju socio-kulturalnih utjecaja na stavove, vrijednosti i ponašanje muškaraca i žena u kontekstu rodnih uloga, rodne ravnopravnosti, te utjecaja rodnih normi na stavove o rodno zasnovanom nasilju.

– Možda nemamo riječ za ženku labuda ali zato imamo gomilu životinjskih epiteta za žene koji su još uvijek itekako prisutni u našem jeziku. Pa sam odlučila da ilustrujem neke od njih, kaže nam Vanja Lazić.

Izložba je prodajnog karaktera i traje do 7.1.2022. Evergreen 1969 i Vanja Lazić na ovaj način, izložbom koja govori o duboko ukorijenjenom problemu, obilježavaju Međunarodni dan ljudskih prava 10/12.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Muxes: Princeze u zemlji macho muškaraca