European Film Awards 2021: Tri nagrade filmu QUO VADIS, AIDA?

Release Date
11/12/2021

Na večerašnjoj 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada, Quo vadis, Aida? rediteljice Jasmile Žbanić je pobijedio u čak tri kategorije. Ovakav trijumf bh. filma je do sada nezabilježen. Titule najbolje rediteljice, najbolje glumice i najboljeg filma u Evropi za 2021. godinu su pripale Jasmili Žbanić, Jasni Đuričić i filmu Quo vadis, Aida?

S obzirom na ogroman potencijal i kvalitet filma ovako nešto uopšte nije čudno, no jeste neočekivano zbog činjenice da nijedan film sa prostora bivše Jugoslavije do sada nije osvojio ovu nagradu.

Nakon osvajanja nagrade za najbolji evropski film, Žbanić je kazala kako se nada da će ovo potaknuti više ženske solidarnosti, ženskih perspektiva u politici, umjetnosti i životu.

Imamo odgovornost da našim publikama dajemo istinu, možda je to teška istina, možda nije profitabilna, ali moramo imati kompleksne priče kako bi naša publika bila spremna za kompleksna vremena koja su krenula, rekla je ona.

Film je nominiran do sada i za nagradu Oscar i Nagrade Britanske Filmske Akademije BAFTA te dobitnik je Independent Spirit Awardsa i više od 30 nagrada sa različitih svjetskih festivala.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nevjerovatne fotografije bivše Jugoslavije