Bili smo na probi predstave ROMEO I JULIJA

Dugoočekivana predstava Romeo i Julija, u režiji Selme Spahić, svoju premijernu izvedbu imala je 27. marta u okviru obilježavanja Svjetskog dana pozorišta u okviru 23. međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće 2018.

 

Romeo i Julija plakat

 

Na sceni se, pored glumica i glumaca, nalaze i i srednjoškolke i srednjoškolci, studentice i studenti, kojima je ova predstava u mnogome i namijenjena, a koji su odabrani audicijom i koji su donijeli sasvim drugačiju energiju i novi pogled na predstavu.

 

romeo i julija selma spahic (7)

 

Predstava je estetski minimalistička, skoro u potpunosti oslonjena na tijela glumaca i glumica, čije konstantno prisustvo, zajedno sa prisustvom mladih učesnika i učesnica gradi vizuelnu arhitekturu predstave. Tijelo je ujedno i osnovno izražajno sredstvo, preko kojeg predstava adresira brojne teme, od zloupotrebe položaja moći, preko objektivizacije žene, pa sve do slobode i afirmacije različitosti.

 

Ovo je prva scenska postavka Romea i Julije u 68 godina dugoj historiji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prethodno su u Zenici postavljani Shakespeareovi komadi Nazovite koga hoćete, Mletački trgovac, Othello i San ivanjske noći, čija je premijerna izvedba bila još 1979. godine, što je ujedno i posljednja scenska postavka Shakespeareovog djela u zeničkom BNP-u.

 

U ulozi Romea je višestruko nagrađivani mladi glumac BNP-a Zenica Enes Salković, a lik Julije tumači mlada Lidija Kordić, studentica na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

 

Pored Enesa i Lidije, u predstavi igraju: Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Snežana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj, k.g.

 

Bili smo dva dana na probama predstave, pogledajte nekoliko fotografija koje smo zabilježili.

 

romeo i julija selma spahic (1) romeo i julija selma spahic (2) romeo i julija selma spahic (3) romeo i julija selma spahic (4) romeo i julija selma spahic (5) romeo i julija selma spahic (6) DSC_1864 DSC_1881romeo i julija selma spahic (8) romeo i julija selma spahic (10) DSC_1660romeo i julija selma spahic (11) romeo i julija selma spahic (12) romeo i julija selma spahic (13) romeo i julija selma spahic (14) romeo i julija selma spahic (15) romeo i julija selma spahic (16) romeo i julija selma spahic (17) romeo i julija selma spahic (18) romeo i julija selma spahic (19) romeo i julija selma spahic (20) romeo i julija selma spahic (21) romeo i julija selma spahic (22) romeo i julija selma spahic (23) romeo i julija selma spahic (24) romeo i julija selma spahic (25) romeo i julija selma spahic (26) romeo i julija selma spahic (27) romeo i julija selma spahic (28) romeo i julija selma spahic (29) romeo i julija selma spahic (30) romeo i julija selma spahic (31) romeo i julija selma spahic (32) romeo i julija selma spahic (33) romeo i julija selma spahic (34) romeo i julija selma spahic (35) romeo i julija selma spahic (36) romeo i julija selma spahic (37) romeo i julija selma spahic (39) romeo i julija selma spahic (40) romeo i julija selma spahic (41) romeo i julija selma spahic (42) romeo i julija selma spahic (43) romeo i julija selma spahic (45) romeo i julija selma spahic (46) romeo i julija selma spahic (47) romeo i julija selma spahic (48) romeo i julija selma spahic (49) romeo i julija selma spahic (50) romeo i julija selma spahic (51) romeo i julija selma spahic (52) romeo i julija selma spahic (53) romeo i julija selma spahic (54) romeo i julija selma spahic (55) romeo i julija selma spahic (56)

foto_FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Završeno oslikavanje murala posvećenog DAVORINU POPOVIĆU