Bili smo na probi predstave ROMEO I JULIJA

Dugoočekivana predstava Romeo i Julija, u režiji Selme Spahić, svoju premijernu izvedbu imala je 27. marta u okviru obilježavanja Svjetskog dana pozorišta u okviru 23. međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće 2018.

 

Romeo i Julija plakat

 

Na sceni se, pored glumica i glumaca, nalaze i i srednjoškolke i srednjoškolci, studentice i studenti, kojima je ova predstava u mnogome i namijenjena, a koji su odabrani audicijom i koji su donijeli sasvim drugačiju energiju i novi pogled na predstavu.

 

romeo i julija selma spahic (7)

 

Predstava je estetski minimalistička, skoro u potpunosti oslonjena na tijela glumaca i glumica, čije konstantno prisustvo, zajedno sa prisustvom mladih učesnika i učesnica gradi vizuelnu arhitekturu predstave. Tijelo je ujedno i osnovno izražajno sredstvo, preko kojeg predstava adresira brojne teme, od zloupotrebe položaja moći, preko objektivizacije žene, pa sve do slobode i afirmacije različitosti.

 

Ovo je prva scenska postavka Romea i Julije u 68 godina dugoj historiji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prethodno su u Zenici postavljani Shakespeareovi komadi Nazovite koga hoćete, Mletački trgovac, Othello i San ivanjske noći, čija je premijerna izvedba bila još 1979. godine, što je ujedno i posljednja scenska postavka Shakespeareovog djela u zeničkom BNP-u.

 

U ulozi Romea je višestruko nagrađivani mladi glumac BNP-a Zenica Enes Salković, a lik Julije tumači mlada Lidija Kordić, studentica na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

 

Pored Enesa i Lidije, u predstavi igraju: Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Snežana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj, k.g.

 

Bili smo dva dana na probama predstave, pogledajte nekoliko fotografija koje smo zabilježili.

 

romeo i julija selma spahic (1) romeo i julija selma spahic (2) romeo i julija selma spahic (3) romeo i julija selma spahic (4) romeo i julija selma spahic (5) romeo i julija selma spahic (6) DSC_1864 DSC_1881romeo i julija selma spahic (8) romeo i julija selma spahic (10) DSC_1660romeo i julija selma spahic (11) romeo i julija selma spahic (12) romeo i julija selma spahic (13) romeo i julija selma spahic (14) romeo i julija selma spahic (15) romeo i julija selma spahic (16) romeo i julija selma spahic (17) romeo i julija selma spahic (18) romeo i julija selma spahic (19) romeo i julija selma spahic (20) romeo i julija selma spahic (21) romeo i julija selma spahic (22) romeo i julija selma spahic (23) romeo i julija selma spahic (24) romeo i julija selma spahic (25) romeo i julija selma spahic (26) romeo i julija selma spahic (27) romeo i julija selma spahic (28) romeo i julija selma spahic (29) romeo i julija selma spahic (30) romeo i julija selma spahic (31) romeo i julija selma spahic (32) romeo i julija selma spahic (33) romeo i julija selma spahic (34) romeo i julija selma spahic (35) romeo i julija selma spahic (36) romeo i julija selma spahic (37) romeo i julija selma spahic (39) romeo i julija selma spahic (40) romeo i julija selma spahic (41) romeo i julija selma spahic (42) romeo i julija selma spahic (43) romeo i julija selma spahic (45) romeo i julija selma spahic (46) romeo i julija selma spahic (47) romeo i julija selma spahic (48) romeo i julija selma spahic (49) romeo i julija selma spahic (50) romeo i julija selma spahic (51) romeo i julija selma spahic (52) romeo i julija selma spahic (53) romeo i julija selma spahic (54) romeo i julija selma spahic (55) romeo i julija selma spahic (56)

foto_FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U galeriji ARTIONA izložba fotografija murala naslikanih na STREET ARTS FESTIVALU