Zbog neodgovornog ponašanja turista bit će postavljena barijera koja će blokirati pogled na planinu Fuji

naslovna fotografija
Siddhesh Mangela / Unsplash

Grad Fujikawaguchiko podiže ogromnu mrežastu barijeru kako bi blokirao najpopularnije mjesto za fotografiranje planine Fuji. Ovu veličanstvenu planinu u Japanu, možete fotografirati s mnogih mjesta u ljetovalištu Fujikawaguchiko, međutim, stajalište kod trgovine Lawson je jedno od najpopularnijih. Vlasti su donijele odluku o postavljanju velike barijere kako bi zaštitile ovaj živopisni japanski grad od neodgovornog ponašanja stranih turista. Barijera će blokirati pogled na planinu s popularnog mjesta za fotografiranje, u nastojanju da se suzbije nepravilno parkiranje, bacanje smeća i ignoriranje prometnih propisa.

Izgradnja mrežaste barijere, visine 2,5 metara i dužine terena za kriket od 20 metara, započet će već sljedeće sedmice, potvrdio je dužnosnik iz grada Fujikawaguchiko. Ova odluka je rezultat rastućeg problema neodgovornog turizma koji ugrožava ne samo okolinu nego i sigurnost lokalnih zajednica.

Žao nam je što smo prisiljeni poduzeti ovaj korak zbog nekih turista koji ne poštuju osnovna pravila ponašanja, izjavio je dužnosnik za agenciju France-Presse. Nadamo se da će postavljanje barijere smanjiti nepoželjno ponašanje i osigurati očuvanje okoline i sigurnost lokalnih stanovnika.

Ovo nije prvi put da japanske vlasti poduzimaju mjere protiv pretjeranog turizma. Nedavno su stanovnici četvrti gejši u Kyotu zabranili pristup malim privatnim uličicama posjetiteljima, dok su druge popularne destinacije suočene s sličnim problemima.

Japan je postao sve privlačnije turističko odredište, s rekordnim brojem inostranih posjetitelja koji posjećuju zemlju. Međutim, povećani turizam donosi i izazove, uključujući prekomjernu gužvu na popularnim lokacijama, što može negativno utjecati na lokalnu zajednicu i okoliš.

Osim postavljanja barijere, japanske vlasti razmatraju i druge mjere kako bi se kontrolirao rast turizma, uključujući i naplatu ulaznice za određene atrakcije, baš kako je to učinio i grad Venecija i ograničenje broja posjetitelja na osjetljivim lokacijama.

Mart 2024. je bio najuspješniji turistički mjesec u zemlji ikada, sa više od tri miliona stranih turista koji su ušli u zemlju. Mnogi od njih kreću pravo prema planini Fuji, ikoni Japana i UNESCO-voj listi svjetske baštine, ostavljajući smeće i uzrokujući eroziju na putu.

Neki lokalni stanovnici čak su prozvali planinu od 3.776 metara (12.388 stopa) Fuji-san, planina smeća na japanskom.

Japan ostaje otvoren za turiste, ali je važno da se posjetitelji pridržavaju pravila i poštuju lokalne običaje kako bi se očuvala ljepota i integritet zemlje. Očekuje se da će postavljanje barijere na popularnom mjestu za fotografiranje planine Fuji biti privremena mjera dok se ne pronađe dugoročno održivo rješenje za upravljanje turizmom u regiji.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.