Burka Bend: Prvi ženski bend u Afganistanu

Release Date
30/08/2013

Za vrijeme vladavine taliban, djevojke, djevojčice i žene u Afganistanu nisu smjele svirati i pjevati, ali je tada 25-godišnja Nargiz odlučila je prekršiti ovo pravilo i 2001. godine je osnovala Burka Bend, prvi ženski indie rock bend u Afganistanu.

Sastav su činile tri mlade žene iz Kabula, odjevene u plave afganistanske burke, koje su opjevale i u svojim pjesmama. Nargiz je bend pokrenula nakon što je u Kabulu srela njemačkog muzičkog producenta, koji je podučavao mlade Afganistance da sviraju modernu muziku, a samu Nargiz je naučio da svira bubnjeve. Uz pomoć dvije prijateljice, Nargiz je potom napisala pjesmu Plava burka, koja je progovarala o nošenju burki u njihovoj zemlji, a njemački producent im je pomogao i da je snime.

– Nošenje burke dok sviramo je neophodno, u Afganistanu bismo mogle biti napadnute ili čak ubijene zato što smo žene koje sviraju i pjevaju. Zabavno je svirati u bendu, ali je istovremeno i zastrašujuće. Afganistan je još uvijek opasno mjesto za ženu. Kad smo snimile svoj prvi spot morale smo biti vrlo diskretne jer niko nije smio znati da mi sviramo i pjevamo, priča Nargiz.

Dok su talibani bili na vlasti, muzika, pjevanje i plesanje bili su u potpunosti zabranjeni, a ženama nije bilo dozvoljeno da rade. Pjevanje na javnom mjestu moglo je lako voditi do smrtne kazne, a Afganistanci koji su bili uhvaćeni u slušanju muzike bili su odvođeni u zatvore ili su prebijani. Danas, dvanaest godina nakon svrgavanja talibana s vlasti, Afganistan je još uvijek vrlo konzervativna zemlja, u kojem Burka Bend ne može slobodno nastupati.

Ipak, tri djevojke su stekle određenu popularnost u Evropi, te su snimile jedan album i odsvirale nekoliko koncerata u Njemačkoj.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Bruhuuhu predstvio novu pjesmu PLASTIC PEOPLE