Burka Bend: Prvi ženski bend u Afganistanu

Datum objave
30/08/2013

Za vrijeme vladavine taliban, djevojke, djevojčice i žene u Afganistanu nisu smjele svirati i pjevati, ali je tada 25-godišnja Nargiz odlučila je prekršiti ovo pravilo i 2001. godine je osnovala Burka Bend, prvi ženski indie rock bend u Afganistanu.

Sastav su činile tri mlade žene iz Kabula, odjevene u plave afganistanske burke, koje su opjevale i u svojim pjesmama. Nargiz je bend pokrenula nakon što je u Kabulu srela njemačkog muzičkog producenta, koji je podučavao mlade Afganistance da sviraju modernu muziku, a samu Nargiz je naučio da svira bubnjeve. Uz pomoć dvije prijateljice, Nargiz je potom napisala pjesmu Plava burka, koja je progovarala o nošenju burki u njihovoj zemlji, a njemački producent im je pomogao i da je snime.

– Nošenje burke dok sviramo je neophodno, u Afganistanu bismo mogle biti napadnute ili čak ubijene zato što smo žene koje sviraju i pjevaju. Zabavno je svirati u bendu, ali je istovremeno i zastrašujuće. Afganistan je još uvijek opasno mjesto za ženu. Kad smo snimile svoj prvi spot morale smo biti vrlo diskretne jer niko nije smio znati da mi sviramo i pjevamo, priča Nargiz.

Dok su talibani bili na vlasti, muzika, pjevanje i plesanje bili su u potpunosti zabranjeni, a ženama nije bilo dozvoljeno da rade. Pjevanje na javnom mjestu moglo je lako voditi do smrtne kazne, a Afganistanci koji su bili uhvaćeni u slušanju muzike bili su odvođeni u zatvore ili su prebijani. Danas, dvanaest godina nakon svrgavanja talibana s vlasti, Afganistan je još uvijek vrlo konzervativna zemlja, u kojem Burka Bend ne može slobodno nastupati.

Ipak, tri djevojke su stekle određenu popularnost u Evropi, te su snimile jedan album i odsvirale nekoliko koncerata u Njemačkoj.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Lažna Banksyjeva djela u New Yorku rasprodana u roku od sat vremena