Debi singl OLOVO grupe Goropad nastao na liniji Banja Luka – München

Release Date
07/04/2022

Grupa Goropad je novo ime na muzičkoj sceni, a riječ je o dvojcu iz Banja Luke i Münchena, koji su publici odlučili da se predstave debitantskim singlom Olovo. Riječ je o iskusnim muzičarima, Bojanu Dakiću i Slavenu Stokiću, a ideja za projekt je nastala u jeku pandemije.

Ipak, premda se odavno poznaju, ranije nisu svirali i stvarali zajedno, a prva prilika se ukazala zahvaljujući njihovoj svakodnevnoj komunikaciji – putem interneta.

Na Bojanovu inicijativu, krenule su prve ideje na relaciji Banjaluka – Minhen. I onda je kliknulo, sve se nekako složilo. Goropad kao da nije nastao, nego je oduvijek bio tu, sveprisutan. Samo se probudio, kaže Slaven.

Inače, singl Olovo su napisali zajedno, a dio teksta, slučajno ili ne, potpisuje Milan Tica, gitarista banjalučke grupe Revolt.

Kada sam u svesci u koju zapisujem svoje tekstove, pjesme i misli potražio nešto što bih mogao iskoristiti za ‘Olovo’, iz nje je ispao neki račun za kafu. Na njemu je Milan, moj dobri prijatelj i kolega iz benda Revolt, napisao neke stihove, koji su mi se svidjeli. Sačuvao sam ih, znajući da će mi jednom zatrebati. ‘Moj’ dio teksta za pjesmu je, u suštini, našao mene, navodi Bojan i kaže da pjesma govori o osjećanjima i međuljudskim odnosima.

Slaven dodaje da je pjesma Olovo na neki atipičan način ljubavna pjesma, a možda čak i neka vrsta psihoanalize.

– Sam protiv samog sebe. Sam sa samim sobom. Sam ni sa kim. Na kraju, sve leži u interpretaciji onoga ko je sluša, zaključuje on.

Goropad planira da objavi i album, a Bojan navodi da je u pauzama rada sa bendovima Revolt i Kleimor, želio da napravi jedan alter-rock album.

To je nešto što bi ‘vuklo’ na novi talas, jugoslovenski pank, ali sa primjesama moderne muzike. Ideju sam tada proslijedio dugogodišnjem prijatelju Slavenu, koji je takođe imao želju da napravi nešto mimo svog benda Port II, kaže on.

Za predstojeći album su već snimljene sve pjesme, a tandem se nada da će se izdanje pojaviti do kraja maja. Kompletan materijal sniman je u kućnoj produkciji, a trenutno je u fazi miksovanja.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.