Jimi Tenor – neobična pop zvijezda

Muzičar, kompozitor i producent Jimi Tenor nikad se nije uklapao u klasične obrasce pop umjetnika a postao je najpopularniji finski muzički izvozni proizvod. Danas važi za muzičara koji se kloni popularnih trendova i privlači najrazličitiju publiku koju čine ljubitelji jazza, pasionirani posjetioci klubova, ali i rock entuzijasti.

 

Njegovo ime predstavlja kombinaciju imena njegovog idola iz mladosti Jimmyja Osmonda i instrumenta koji svira – tenor saksofona. Tenorova muzika donosi zarazni funk, blistave melodije i groove kojem se teško može odoljeti.

 

 

Na muzičkoj sceni Jimi Tenor je prisutan od osamdesetih, i bez obzira na njegov stav prema pop muzici, često su se njegove kompozicije dugo zadržavale na top listama popularnih medija poput MTV-a. Osim intenzivnih nastupa i rada na vlastitoj muzici, Tenorov rad podrazumijeva i dizajniranje kostima ali i tehnološke inovacije kada su muzički instrumenti u pitanju.

 

Na XX3. Jazz Festu Sarajevo predstavit će se 7. novembra koncertom u Sarajevskom ratnom teatru zajedno sa finskim triom MOPO u kojem uz kontrabasistu Eera Tikkanena i bubnjara i perkusionistu Eetija Nieminena nastupa i bariton i alt saksofonistica Linda Fridriksson.

 

Ulaznice su u prodaji u prostorijama Jazz Festa (La Benevolencija 14) i u sistemu kupikartu.ba. Na dan koncerta ulaznice će biti u prodaji i na blagajni SARTR-a, sat vremena prije početka koncerta.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Damir Imamović je najbolji evropski umjetnik!