Izložba posvećena filmskom naslijeđu Bosne i Hercegovine u Historijskom muzeju BiH

Datum objave
05/05/2021

Filmski centar Sarajevo i Historijski muzej BiH će 6. maja 2021. godine u 18:00 sati otvoriti izložbu Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)? bosanskohercegovačka kinematografija od 1947. do 1992. godine.

Ova izložba je nastala iz potrebe da se ukaže na bogato filmsko naslijeđe Bosne i Hercegovine, u isti mah prisutno i nepoznato u popularnoj kulturi. Filmsko naslijeđe je oblikovano specifičnostima stvaralačkog procesa iz kojeg nastaje, ovisi o ljudima koji su ga svojim radom artikulisali, priča o filmovima, ali i od priča koju filmovi pripovijedaju. Izložba nastoji odmotati bosanskohercegovačku filmsku traku, predstaviti filmske stvaratelje i djelatnike Bosne i Hercegovine kroz historiju i potaknuti promišljanje o kompleksnosti i izazovima stvaranja filma – prikazujući svijet i život filma iza scene. Okosnicu izložbe čini naslijeđe tri producentske kuće: Bosna film, Studio film i Sutjeska film. Vremenski, izložba pokriva početke organizirane proizvodnje filma u Bosni i Hercegovini 1947. godine osnivanjem prve produkcijske kuće Bosna film, preko permutacija u organizaciji filmske produkcije osnivanjem Studio i Sutjeska filma, do devedesetih godina i početka rata 1992-1995.

 

Ko su bili pioniri i akteri bosanskohercegovačkog filma? U kojim okolnostima se prave filmovi u Bosni i Hercegovini? Koje teme obrađuju filmski stvaraoci? Kako nastaje film? Ovo su neka od pitanja kojima izložba Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)? – bosanskohercegovačka kinematografija od 1947. do 1990. godine nastoji otvoriti platformu za dijalog o bogatom filmskom naslijeđu Bosne i Hercegovine. Ovo je ujedno prvi korak u osnivanju i razvoju budućeg muzeja filma Bosne i Hercegovine.

Otvorenje izložbe će se odvijati prema protokolu koji poštuje zadate epidemiološke mjere.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
SELMA SPAHIĆ počinje s radom na predstavi LJUBIČASTO u Kamernom teatru 55