#DjevojčiceBiH su rekle šta žele biti kad porastu

#ŽeneBiH i Kutcha organizirali su radionicu za djevojčice od 4 do 12 godina na kojoj su crtali i pričali o tome šta #DjevojčiceBiH žele biti kad porastu. Radionicu su organizirali sa željom da među djevojčicama i njihovim roditeljima pokrenu diskusiju o tome šta sve djevojčice mogu u svojoj budućnosti, inspirirane ženskim uzorima i postignućima žena iz BiH (i žena iz svijeta) koje su otvorile brojne puteve za nove generacije.

 

– Zamolile smo ih da nacrtaju šta žele biti i ukratko nam objasne zašto, a njihove roditelje da fotografišu njihove radove i pošalju nam ih. Ujedno smo, u saradnji sa timom concept storea Kutcha, organizirale i malu radionicu na kojoj su djevojčice imale priliku crtati zanimanja o kojima maštaju i razgovarati o tome. Cilj ove male kreativne akcije bio je da pokrenemo diskusiju o tome kako #DjevojčiceBiH vide sebe i svoju budućnost. Željele smo saznati, a i sa vama podijeliti, šta žele biti, šta ih zanima, da li imaju uzore, i o čemu sanjaju da postanu kad porastu, inspirirane ženskim uzorima i postignućima žena iz BiH (kao i žena iz svijeta). Jako nam je drago što su ovoj maloj kreativnoj akciji također učestvovale i djevojčice sa određenim poteškoćama u razvoju, jer zaista želimo da na ovaj način pokažemo da sve djevojčice, odnosno sva djeca, mogu biti šta god požele, ako ih društvo u tome ohrabruje. Mi želimo poticati takvo ohrabrenje, jer vjerujemo da sva djeca imaju mogućnost da se ostvare, ako ih dovoljno u tome ohrabrujemo i inspirišemo, poručile su Masha Durkalić, Amila Hrustić Batovanja i Hatidža Gušić, autorice projekta #ŽeneBiH.

 

Knjiga #ŽeneBiH, nastala je, između ostalog, i sa tim ciljem – da inspiriše nove generacije. Donosimo vam nekoliko crteža i inspirativnih poruka, a sve možete pogledati na blogu ŽeneBiH.

 

Aja Aiša, 4 godine, želi biti šminkerica.Amaya, 5 godina

Ne znam sad želim li biti baRelina, šišarka, ili šminkerka. Odlučiću kasnije.

*’šišarka’ je frizerka, objasnila je Amayina mama

 

 

Amaya, 5 godina

Ela, 4 godine, želi biti kuharica
Volim da pravim ručak od lišća u parku i želim biti kuharica.

 

Anja K., 11 godina, želi biti astrofizičarka već dugo, a slikarka kao hobi.

Anja K., 11 godina, želi biti astrofizičarka već dugo, a slikarka kao hobi.

 

Ayani, 8 godina, želi biti učiteljica. Želi da pomaže djeci da nauče nove stvari i da budu sretna.

Ayani, 8 godina, želi biti učiteljica. Želi da pomaže djeci da nauče nove stvari i da budu sretna.

 

 

Ema H., 8 godina, želi da bude turistički vodič.Ema H., 8 godina, želi da bude turistički vodič.

Želim da budem turistički vodič zato što mi se sviđa da upoznajem druge ljude i da im pokazujem ljepote našeg grada.

 

 

 

Mia, 9 godina, želi da bude glumica i glumit će u Harry Potter filmovima kada naraste.

Mia, 9 godina, želi da bude glumica i glumit će u Harry Potter filmovima kada naraste.

 

 

 

uma 7

Uma K., 7 godina

Napravit ću hotel za životinje. Zato što volim životinje, želim da budem pored njih, da ih mazim, hranim i pazim, da ih sačuvam od šintora i svakoga ko ih želi povrijediti. Na isti način želim da pomognem i ljudima da imaju mogućnost da sačuvaju svoje ljubimce, tj. da ih ne moraju puštati na ulicu u slučaju da oni moraju negdje otići a da tu, gdje idu, ne mogu voditi svoje ljubimce. U tom hotelu za životinje bi radio i moj rođak Neo koji sanja da postane policajac i on bi brinuo o sigurnosti životinja, a i samog hotela. Uma kaže još: Volim da dresiram pse, volim da naučim papagaja da priča, mački da dajem mlijeko, zeca da držim dalje od kablova, ribice volim gledati dok plivaju u akvarijumu, želim hraniti kornjaču zelenom salatom, iako je spora ali je pametna, za guštere ću imati posebnu prostoriju koja će biti daleko od životinja koje žele da ga pojedu. U ovom hotelu mogu boraviti i svi ljudi koji vole životinje, nadam se da ćemo svi biti sretni, ljubimci mogu baš razveseliti ljude, a oni njih.

 

preuzeto sa bloga ŽeneBiH

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.