#DjevojčiceBiH su rekle šta žele biti kad porastu

#ŽeneBiH i Kutcha organizirali su radionicu za djevojčice od 4 do 12 godina na kojoj su crtali i pričali o tome šta #DjevojčiceBiH žele biti kad porastu. Radionicu su organizirali sa željom da među djevojčicama i njihovim roditeljima pokrenu diskusiju o tome šta sve djevojčice mogu u svojoj budućnosti, inspirirane ženskim uzorima i postignućima žena iz BiH (i žena iz svijeta) koje su otvorile brojne puteve za nove generacije.

 

– Zamolile smo ih da nacrtaju šta žele biti i ukratko nam objasne zašto, a njihove roditelje da fotografišu njihove radove i pošalju nam ih. Ujedno smo, u saradnji sa timom concept storea Kutcha, organizirale i malu radionicu na kojoj su djevojčice imale priliku crtati zanimanja o kojima maštaju i razgovarati o tome. Cilj ove male kreativne akcije bio je da pokrenemo diskusiju o tome kako #DjevojčiceBiH vide sebe i svoju budućnost. Željele smo saznati, a i sa vama podijeliti, šta žele biti, šta ih zanima, da li imaju uzore, i o čemu sanjaju da postanu kad porastu, inspirirane ženskim uzorima i postignućima žena iz BiH (kao i žena iz svijeta). Jako nam je drago što su ovoj maloj kreativnoj akciji također učestvovale i djevojčice sa određenim poteškoćama u razvoju, jer zaista želimo da na ovaj način pokažemo da sve djevojčice, odnosno sva djeca, mogu biti šta god požele, ako ih društvo u tome ohrabruje. Mi želimo poticati takvo ohrabrenje, jer vjerujemo da sva djeca imaju mogućnost da se ostvare, ako ih dovoljno u tome ohrabrujemo i inspirišemo, poručile su Masha Durkalić, Amila Hrustić Batovanja i Hatidža Gušić, autorice projekta #ŽeneBiH.

 

Knjiga #ŽeneBiH, nastala je, između ostalog, i sa tim ciljem – da inspiriše nove generacije. Donosimo vam nekoliko crteža i inspirativnih poruka, a sve možete pogledati na blogu ŽeneBiH.

 

Aja Aiša, 4 godine, želi biti šminkerica.Amaya, 5 godina

Ne znam sad želim li biti baRelina, šišarka, ili šminkerka. Odlučiću kasnije.

*’šišarka’ je frizerka, objasnila je Amayina mama

 

 

Amaya, 5 godina

Ela, 4 godine, želi biti kuharica
Volim da pravim ručak od lišća u parku i želim biti kuharica.

 

Anja K., 11 godina, želi biti astrofizičarka već dugo, a slikarka kao hobi.

Anja K., 11 godina, želi biti astrofizičarka već dugo, a slikarka kao hobi.

 

Ayani, 8 godina, želi biti učiteljica. Želi da pomaže djeci da nauče nove stvari i da budu sretna.

Ayani, 8 godina, želi biti učiteljica. Želi da pomaže djeci da nauče nove stvari i da budu sretna.

 

 

Ema H., 8 godina, želi da bude turistički vodič.Ema H., 8 godina, želi da bude turistički vodič.

Želim da budem turistički vodič zato što mi se sviđa da upoznajem druge ljude i da im pokazujem ljepote našeg grada.

 

 

 

Mia, 9 godina, želi da bude glumica i glumit će u Harry Potter filmovima kada naraste.

Mia, 9 godina, želi da bude glumica i glumit će u Harry Potter filmovima kada naraste.

 

 

 

uma 7

Uma K., 7 godina

Napravit ću hotel za životinje. Zato što volim životinje, želim da budem pored njih, da ih mazim, hranim i pazim, da ih sačuvam od šintora i svakoga ko ih želi povrijediti. Na isti način želim da pomognem i ljudima da imaju mogućnost da sačuvaju svoje ljubimce, tj. da ih ne moraju puštati na ulicu u slučaju da oni moraju negdje otići a da tu, gdje idu, ne mogu voditi svoje ljubimce. U tom hotelu za životinje bi radio i moj rođak Neo koji sanja da postane policajac i on bi brinuo o sigurnosti životinja, a i samog hotela. Uma kaže još: Volim da dresiram pse, volim da naučim papagaja da priča, mački da dajem mlijeko, zeca da držim dalje od kablova, ribice volim gledati dok plivaju u akvarijumu, želim hraniti kornjaču zelenom salatom, iako je spora ali je pametna, za guštere ću imati posebnu prostoriju koja će biti daleko od životinja koje žele da ga pojedu. U ovom hotelu mogu boraviti i svi ljudi koji vole životinje, nadam se da ćemo svi biti sretni, ljubimci mogu baš razveseliti ljude, a oni njih.

 

preuzeto sa bloga ŽeneBiH

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Najzanimljiviji Instagram momenti sa dodjele Zlatnih globusa