EDIN LIČINA, produkt dizajner iz Sarajeva, dizajnirao drveni bicikl

Ekstremni sport koji mu je u krvi, Edinu Ličini dao je ekstremnu ideju za završni rad na Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu na smjeru Produkt dizajn. Ovaj Sarajlija, koji već radi kao uspješan dizajner, za završni diplomski rad odlučio je napraviti drveni bicikl, tačnije drveni ram za sportski bicikl, piše Faktor.

 

edin licina drveni bicikl (2)

 

S obzirom na to da sam već neko vrijeme zaposlen kao dizajner namještaja često sam u dodiru s drvetom. Na ideju da pokušam napraviti drveni ram za sportski bicikl kakav koriste triatlonci došao sam jer se i sam bavim triatlonom, kazao je Edin Ličina za Faktor.

 

Za razliku od modernih ramova za sportske bicikle, koji su uglavnom sačinjeni od raznih laganih legura, oplemeniti i oživiti svoj završni rad sa skupocijenim i originalnim dijelovima nije bio lagan posao. Valjalo je svaki dio precizno integrisati na drveni ram kako bi cijeli rad uopće imao smisla.

 

edin licina drveni bicikl (3)

Zadatak nije bio nimalo lagan. Drvo je sjajan prirodni materijal ali kod rada s drvetom greške su nedopustive. Nije to glina ili neki drugi materijal gdje sebi možeš dopustiti grešku. Jedno pogrešno mjerenje na komadu drveta znači da slobodno možeš otići tražiti novi komad na kojem ćeš posao početi iznova, istakao je Edin.

 

Na svog drvenog ljubimca Edin još uvijek nije ugradio pogon, kaže da će s tim dijelom projekta još malo pričekati.

 

edin licina drveni bicikl (4)

Ovaj model je radni. Ipak, u skorije vrijeme planiram praviti i funkcionalan bicikl za koje ću iskoristiti dio opreme s ovoga bajka. Na taj novi ću sigurno ugraditi kvalitetan pogon, a vi ćete biti prvi koji će imati priliku da vide i cestovno izdanje mog projekta, rekao je Ličina, te dodao kako je njegov drveni bicikl težak 11 kilograma.

 

Ljubitelj ekstremnih sportova na kraju je otkrio kako se u narednoj godini želi okušati na jednom od Iron Man takmičenja, a ukoliko bude predan i treninzima koliko i u radu s drvenim biciklom sigurni smo da će ostvariti željeni rezultat.

 

edin licina drveni bicikl (5) edin licina drveni bicikl (6)

fotografije i tekst_faktor.ba

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
ibi veliki
Predstava IBI VELIKI u režiji Andraša Urbana sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo