foto_Dado Ruvić

U Sarajevu svečano otvorena izložba TAŠTINA MALIH RAZLIKA Graysona Perryja

U srijedu, 12. jula u 20 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu svečano je otvarena izložbe Taština malih razlika Graysona Perryja, britanskog savremenog umjetnika i dobitnika prestižne Turner nagrade.

 

[youtube]https://youtu.be/nH0PVkoglKI[/youtube]

 

Ovom izložbom, British Council nastavlja saradnju sa muzejima i galerijama u regiji kako bi predstavili najbolje od britanske savremene umjetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unaprijedili muzejske prakse i pospiješili razmjenu iskustava naših i stručnjaka iz Velike Britanije.

 

Ova izložba je već pokrenula diskusiju među ljubiteljima umjetnosti, ali i među onima koji to možda i nisu. Nama je važno da generalno javnost ima priliku da vidi i izgradi svoje mišljenje o tome kakva je to umjetnost i tematika kojom se ova izložba bavi, a koja je svima nama relevantna, istaknula je Larisa Halilović, direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini.

 

Grayson_Perry_Otvaranje_004

 

Izložba Taština malih razlika se sastoji od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika Život razvratnika Williama Hogartha, engleskog slikara iz 18. vijeka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rakewella – od ranog djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podsjeća na djela rane renesanse i podstiče na umjetničko, ali i socio-političko istraživanje.

 

Grayson_Perry_Otvaranje_001

 

Grayson Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Claire. Dobitnik je prestižne Turner nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene čineći je otvorenijom za eksperimente.

 

Grayson_Perry_Otvaranje_002

 

Taština malih razlika sastoji se od šest tapiserija velikog formata, osam printova djela Williama Hogartha, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perryevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta. Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Councila i kolekcije Arts Councila kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umjetnika i Viktoria Miro galerije, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije Sfumato i kompanije AlixPartners.

 

Grayson_Perry_Otvaranje_012

 

British Council i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine su uz podršku Courtyard by Marriot, organizirali izložbu u Sarajevu. Sljedeće sedmice će naši ugledni umjetnici i umjetnice kao što su Selma Spahić, Aida Begić i mnogi drugi raditi specijalna vođenja kroz izložbu. Nakon Sarajeva, publika u Banjoj Luci će imati priliku da posjeti izložbu u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske od 7. septembra do 20. oktobra ove godine.

 

Grayson_Perry_Otvaranje_009 Grayson_Perry_Otvaranje_008 Grayson_Perry_Otvaranje_010

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Svečano otvoren 25. Sarajevo Film Festival