Freelancing sve popularniji u BiH

Release Date
03/09/2021
naslovna fotografija
@Polinaloves via Twenty20

Svi mi imamo tog jednog prijatelja ili prijateljicu koji frilensa, radi od kuće, budi se oko podne, radi kad god želi, ima klijente iz čitavog svijeta i ima dobre honorare. Takav posao zvuči savršeno, samo što mi sami sebe zamišljamo na nekoj plaži s koktelom i laptopom na krilu u debeloj hladovini neke palme.

Digitalna ili treća industrijska revolucija donijela je velike promjenu u načinu kako živimo i radimo. Dostupnost globalne mreže, olakšana komunikacija i doseg globalnog tržišta pogodovali su stvaranju generacija nezavisnih profesionalaca ili freelancera. Fleksibilnost u radu, organizaciji vremena i mogućnost udaljenog rada odlike su nezavisnih profesionalaca što donosi mnoge prednosti ali i izazove s kojima se freelanceri svakodnevno susreću.

Freelancing omogućava čovjeku da zarađuje za život dok ima potpunu kontrolu nad njim. Procjenjuje se da je oko 60% radne snage u SAD-u odustalo od svojih tradicionalnih poslova i okrenulo se  freelancingu. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja sa najbrže rastućim brojem freelancera, 1,5 freelancera na 1000 stanovnika. U vrijeme pandemije se freelancing pokazao kao praktičan i siguran način rada, što je rezultiralo povećanjem broja.

Postoje različiti modeli poslovanja na platformama, a ono što je najveća prednost ovakvog načina traženja poslova je što freelanceri u svakom trenutku mogu birati što i za koga žele raditi. Naravno, postoji i kompetitivni faktor među nezavisnim profesionalcima kao motiv svakome da dobiveni posao odradi što bolje, te na taj način stekne dobre reference koje mu pomažu u dobivanju novih poslova. Poslovanje platformi preko kojih se povezuju freelanceri i poslodavci zahtijeva određene poslovne vještine, koje sada nije teško steći uz pomoć online samoedukacije. Predviđa se rast od 200% freelancera u narednih pet godina.

 

Prednosti i mane freelancinga

Ljepota i izazov ovakvog vida zapošljavanja leži u mogućnosti pojedinca da samostalno odlučuje za koje će se poslove prijaviti, kao i kada, koliko i gdje će raditi. Kao i svaki posao i freelancing ima svoje prednosti i mane. Prednosti freelansanja su u tome što imamo slobodu da odaberemo projekt na kojem želimo raditi. Moguće je raditi sa stranim klijentima, te da naplatite veće cijene nego u slučaju u radu sa domaćim klijentima. Možete putovati uz rad, te bolje upravljati vremenom, jer nećete gubiti vrijeme na putovanja do posla i nazad, samim tim ćete imati manje praznog hoda, a i nećete plaćati troškove transporta.

Međutim, iako imate mogućnost organizacije svoga vremena, ipak ste i dalje ograničeni zahtjevima klijenata i rokovima, a granica između poslovnog i privatnog je puno manja nego kod klasičnog posla. Fizički, a često i psihički nikad ne odlazite s posla pa ako si ne postavite jasne granice kada taj dan posao prestaje, burnout postaje vaš najbolji prijatelj. Sve ćete raditi sami. Doslovno sve. Od pregovaranja s klijentom do naplate. Što više prijašnjeg iskustva imate, ili ako ste jednostavno tip osobe kojoj to leži, bit će vam lakše. Greške vjerojatno nećete moći u potpunosti izbjeći, ali s vremenom, prepoznat ćete potencijalno problematične situacije puno ranije. Možda i najveći problem – osiguranje tj. nepostojanje istoga. Ako vam se dogodi nešto nepredviđeno, npr. razbolite se, imat ćete osjećaj da gubite prihode sve dok ne budete u potpunosti zdravi.

U svijetu gdje je sve prepuno samo pozitivnih primjera i uspjeh se veliča na sva zvona, a neuspjeh gura pod tepih, postoji ozbiljan rizik da ako ne uspijete, pomislite da je najveći problem u vama. Kako bi stvari tekle dobro, potrebno je biti uporan, ali i imati sreće. Ipak, i do sretnih okolnosti, ako ih u startu i nemamo toliko, možemo doći fokusiranim radom.

Kakav je početak freelancera?

U početnoj fazi vaš posao će biti malo teži, ali najbitnije je da ne odustanete. Bit će malo teško, jer ćete raditi mnogo za malo novca. Da biste dobili prvi posao, popunite kvalitetno vaš profil, opišite šta znate raditi i budite maksimalno iskreni u tome. Ako napišete da nešto znate raditi, a ne znate, bit ćete u problemu. Vrlo je važno da taj prvi posao prođe kako treba, neka vam bude cilj prije svega da dobijete dobar feedback od vašeg poslodavca, pa tek onda eventualna zarada. Vi ste sada preduzetnik pa se tako i ponašajte.

Koncept freelancinga nije ograničen samo na zaposlenike već je jednako koristan i za poslodavce. Poslodavci su u mogućnosti pronaći iskusne zaposlenike bez dugoročnih ugovora i po povoljnim cijenama.

Klijenti na freelance tržištu su firme i poslodavci koji traže stručnu osobu, koja može kvalitetno i uspješno obaviti traženi posao ili projekt. Poslodavac traga za freelancerima, jer nema dovoljno stručnih kadrova u okruženju za određenu vrstu povremenih poslova. Kompanija želi da na ovaj način uposli kvalitetan kadar, na koji će moći da se osloni tokom dužeg vremenskog perioda. Poslodavac želi da delegira manje bitne, obično tehničke i manuelne poslove, kako bi mogao da se posveti važnijim poslovnim zadacima i upravljanju firmom.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ovako izgledaju ljubavni parovi snimljeni uz pomoć X-zraka