Hrabra, drska i duhovita opereta ORFEJ U PODZEMLJU premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Nakon 33 godine opereta Orfej u podzemlju ponovo na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Datum objave
03/03/2023
fotografije s probe
Velija Hasanbegović

Premijera operte u dva čina Orfej u podzemlju kompozitora Jacquesa Offenbacha, u režijskoj postavci Nine Kleflin bit će izvedena u petak, 10. marta sa početkom u 19:30 sati. U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet Narodnog pozorišta, te Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati maestro Ognjen Bomoštar.

U naslovnim ulogama pojavit će se: Aida Čorbadžić/Tamara Štrelov Tabulov u liku Euridike, Amir Saračević igrat će Orfeja, Jasmin Bašić u ulozi Jupitera, te Ileš Bečei koji će utjeloviti lik Plutona.

Ostatak podjele čine: Amila Ravkić/Adelisa Saračević, Melisa Hajrulahović Tomić, Hana Salihović, glumica dramskog ansambla Emina Muftić, Dejan Kajević/Josip Katavić, Katarina Kikić Marić, Majo Marilović, Lejla Huseinćehajić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Dajana Segvić, Dragana Glumac, Alen Lemešević i Alen Mustafić.

Komična opereta ‘Orfej u podzemlju’ bila je hrabra drska i duhovita i u vrijeme kada je nastala, a na nama je da je i danas pokažemo u vedrom i suvremenom duhu. Izrugujući dosadno klasicističko kazalište koje se oslanja na starogrčke uzore, Offenbach je želio stvoriti zabavnu priču koja obiluje lako pamtljivim hitovima i brzim, veselim melodijama. To mu je tako dobro uspjelo da je čuveni pakleni ples ( gallop infernal) postao poznat kao Can Can  i osvojio sve noćne klubove Evrope. U predstavi koju pripremam za Narodno pozorište Sarajevo biti će svega toga: duhovitog i ironičnog poigravanja sa svim formalizmima i malograđanštinama. Vidjeti će te bogove na Olimpu koji se ne ponašaju nimalo božanski, svijet ljudi koji obiluje bračnim nevjerama i lažima i paklenu zabavu u svijetu sijena gdje je sve dozvoljeno. Sjajan autorski tim i izvanredni pjevači koji su uz to i odlični glumci osigurali su mi kreativan i uzbudljiv radni proces. Nadamo se uskoro pozvati vas na strastvenu i veselu opernu predstavu koja juri galopirajući kroz Offenbachove hitove. Orfej je sišao u podzemlje po svoju (ne)vjernu ženu, a vi požurite u Pozorište po dobru zabavu, izjavila je rediteljica Nina Kleflin.

Koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografska rješenja uradila je Vanja Ciraj Džudža, adaptaciju libreta Adnan Lugonić.

Opereta Orfej u podzemlju praizvedena je u Parizu 21. 10. 1858. Ovo će biti drugo postavljanje operete Orfej u podzemlju na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, nakon 9. 11. 1990.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 11. marta 2023. godine sa početkom u 19:30 sati.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sergei Polunin za italijansko izdanje magazina GQ