Italijan Dario Costa postao prvi čovjek koji je avionom letio kroz tunel

Datum objave
06/09/2021
fotografije
Red Bull

Italijanski profesionalni pilot Dario Costa ispisao je novo poglavlje u historiji avijacije, proletjevši trkaćim avionom kroz dva auto-tunela u blizini Istanbula. Leteći manje od 1 metar iznad asfalta brzinom od 245 km/h, postavio je Guinnessov rekord za najduži let avionom kroz tunel (1610 m).

Dvostruki tunel Çatalca lociran je blizu Istanbula, na autoputu u sjevernoj Marmari, i u rad je pušten u martu 2020. Tuneli su najsavremenije gradnje, ali predviđeni su za saobraćaj vozila, a ne let aviona.

Dario Costa slavi nakon leta kroz tunel u Istanbulu

U svom specijalnom Zivko Edge 540 trkaćem avionu, Costa je u 6:43h poletio u prvom tunelu. Rano jutarnje sunce bilo mu je iza leđa, stvarajući optimalne uslove. Zbog ograničenog prostora u tunelu morao je avion održavati na prosječnoj visini između 70 cm i jednog metra iznad asfalta, istovremeno držeći bočnu udaljenost od 3,5 metra između krila i zidova tunela. Putanju su dodatno komplikovale promjene u nagibu i obliku tunela.

U skoro potpunoj tami i stiješnjen betonskim zidovima tunela, Costa je u prvom tunelu izveo zahtjevno polijetanje i proletio kroz njega, da bi zatim brzinom od 245 km/h nastavio let kroz drugi tunel.

Od polijetanja do izlaska iz drugog tunela, let je trajao 43,44 sekunde. Za to vrijeme je prešao razdaljinu od 2,26 km i dostigao maksimalnu brzinu od 245 km/h.

Sve se dešavalo tako brzo, ali kada sam izašao iz prvog tunela avion se zbog unakrsnih vjetrova počeo kretati udesno. U tom trenutku, u mojoj glavi se sve usporilo. Reagovao sam i fokusirao se samo na to da avion vratim na pravi put i uđem u drugi tunel. Tada se sve ponovo ubrzalo, opisao je Costa.

Nikada u životu nisam letio kroz tunel, niko to nikada nije učinio. Nad glavom mi je visilo pitanje da li će sve ići kako smo očekivali ili će biti improvizacije. Na kraju je nastupilo veliko olakšanje, naravno, ali najviše sam osjećao neizmjernu sreću. Za mene je ovo ostvarenje sna, rekao je ushićeni pilot.

Italijan je svojim letom postavio novi Guinnessov svjetski rekord za najduži let avionom kroz tunel (1610 m). No, zabilježio je još četiri rekorda: prvi let avionom kroz tunel, najduži let ispod čvrste prepreke (1610 m), prvi let avionom kroz dva tunela i prvo polijetanje aviona u tunelu.

Costa (41) je pobjednik najvišeg ranga aerobatskog prvenstva Italije, i prvi je italijanski pilot koji je učestvovao i pobijedio u utrci Red Bull Air Race Challenger Class. S više od dvije decenije iskustva, letio je u više od 60 modela aviona i u zraku proveo preko 5.000 sati (većinom izvodeći akrobacije).

Prolazak kroz tunel je Costin najzahtjevniji i najkompleksniji poduhvat do sada. Iziskivao je tim s više od 40 ljudi, posebno razvijenu tehnologiju za trening i preko godinu dana priprema.

Costin mentor bio je mađarski pilot Peter Besenyei (65), avijatičarska legenda čuvena po nastupima u utrkama Red Bull Air Race prvenstva. Besenyei je poznat i po brojnim poduhvatima kao što je let naopačke ispod čuvenog Sečenijevog (lančanog) mosta u Budimpešti.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Tizianov doprinos emancipaciji žena