Kaktuu: Daske za serviranje ukrašene inspirativnim uzrocima ručno tkanih ćilima

Najbolji prijatelji i partneri, arhitektonski tehničar, zaposlen u drvnoj industriji, veliki zaljubljenik u obradu drveta i inicijator ideje, Nedim Ćorić i software engineer i velika zaljubljenica u modernu arhitekturu, dizajn i DIY projekte, Nadira Jasika, kombinovali su svoje hobije i interesovanja, te došli na ideju kreiranja proizvoda od drveta, u kombinaciji sa modernim dizajnom i bojama. I nastao je brend Kaktuu.

 

Lista proizvoda koje žele realizirati nije završena i konstantno rade na novim dizajnima. Ono u šta su odmah bili sigurni je dizajn za daske za serviranje hrane sa motivima tradicionalnih bosanskih ručno tkanih ćilima. To je i njihov prvi realizovani proizvod. Tek su počeli, tako da možete očekivati i druge komade od drveta u ponudi u narednom periodu.

 

kaktuu (2)

 

Naše daske za serviranje nastaju kao rezultat kombinacije dva veoma važna aspekta naše nacionalne tradicije – obaveznog serviranja plata suhog mesa i sira sa čašicom rakije i inspirativnih uzoraka sa tradicionalnih, ručno tkanih, ćilima koje svi viđamo u kućama naših nana i baka. Ideja da kombinujemo tradiciju sa modernim načinom posluživanja hrane je došla spontano i jednostavno smo aplicirali prvi dizajn za već izrađene daske, oduševili se rezultatom i usvojili isti kao standard. Drvo je prirodni materijal i mislimo da drvena daska za serviranje donosi toplinu uz svaki obrok, kafu ili mezu, poručuje Kaktuu tim.

 

 

U vlastitoj režiji su organizovali malu radionicu u kojoj svakodnevno provode nekoliko sati, smišljajući nove oblike, dimenzije, dizajn i boje za proizvode. Daske za serviranje proizvode od lokalno dostupnog drveta: hrast, bukva i povremeno orah.

 

Sastavljamo ih iz letvica, kako bi finalni proizvod bio što manje podložan iskrivljavanju i uticajima okoline. Koristimo ljepilo za drvo i boje na bazi vode, koje su certificirane i pogodne za dodir s hranom, pa čak i za izradu igračaka. Za završnu obradu drveta koristimo, također certificirano, mineralno ulje za dodir s namirnicama. Cjelokupan proces, od nabavke drveta sa korom, preko rezanja na letvice, lijepljenja, grubog i finog brušenja, dizajna tradicionalnih uzoraka, do bojenja, zaštite i pakovanja, obavljamo nas dvoje, u svoje slobodno vrijeme.

 

kaktuu (9) kaktuu (10)

 

Daske za serviranje su izazvale pažnju na socijalnim mrežama. U narednom periodu će raditi na dizajnu novih proizvoda, web prezentaciji, te plasiranju asortimana na domaće i inostrano tržište. Ukoliko želite pogledati i naručiti njihove proizvode možete to putem Facebook stranice Kaktuu ili putem e/mail adrese kaktuusarajevo@gmail.com.

 

kaktuu (1) kaktuu (5) kaktuu (6) kaktuu (7) kaktuu (8) kaktuu (11) kaktuu (12)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
ODYSSEY: Poslušajte prvi DJ set u zraku i uživajte u nevjerovatnim snimcima Sarajeva