Kaktuu: Daske za serviranje ukrašene inspirativnim uzrocima ručno tkanih ćilima

Najbolji prijatelji i partneri, arhitektonski tehničar, zaposlen u drvnoj industriji, veliki zaljubljenik u obradu drveta i inicijator ideje, Nedim Ćorić i software engineer i velika zaljubljenica u modernu arhitekturu, dizajn i DIY projekte, Nadira Jasika, kombinovali su svoje hobije i interesovanja, te došli na ideju kreiranja proizvoda od drveta, u kombinaciji sa modernim dizajnom i bojama. I nastao je brend Kaktuu.

 

Lista proizvoda koje žele realizirati nije završena i konstantno rade na novim dizajnima. Ono u šta su odmah bili sigurni je dizajn za daske za serviranje hrane sa motivima tradicionalnih bosanskih ručno tkanih ćilima. To je i njihov prvi realizovani proizvod. Tek su počeli, tako da možete očekivati i druge komade od drveta u ponudi u narednom periodu.

 

kaktuu (2)

 

Naše daske za serviranje nastaju kao rezultat kombinacije dva veoma važna aspekta naše nacionalne tradicije – obaveznog serviranja plata suhog mesa i sira sa čašicom rakije i inspirativnih uzoraka sa tradicionalnih, ručno tkanih, ćilima koje svi viđamo u kućama naših nana i baka. Ideja da kombinujemo tradiciju sa modernim načinom posluživanja hrane je došla spontano i jednostavno smo aplicirali prvi dizajn za već izrađene daske, oduševili se rezultatom i usvojili isti kao standard. Drvo je prirodni materijal i mislimo da drvena daska za serviranje donosi toplinu uz svaki obrok, kafu ili mezu, poručuje Kaktuu tim.

 

 

U vlastitoj režiji su organizovali malu radionicu u kojoj svakodnevno provode nekoliko sati, smišljajući nove oblike, dimenzije, dizajn i boje za proizvode. Daske za serviranje proizvode od lokalno dostupnog drveta: hrast, bukva i povremeno orah.

 

Sastavljamo ih iz letvica, kako bi finalni proizvod bio što manje podložan iskrivljavanju i uticajima okoline. Koristimo ljepilo za drvo i boje na bazi vode, koje su certificirane i pogodne za dodir s hranom, pa čak i za izradu igračaka. Za završnu obradu drveta koristimo, također certificirano, mineralno ulje za dodir s namirnicama. Cjelokupan proces, od nabavke drveta sa korom, preko rezanja na letvice, lijepljenja, grubog i finog brušenja, dizajna tradicionalnih uzoraka, do bojenja, zaštite i pakovanja, obavljamo nas dvoje, u svoje slobodno vrijeme.

 

kaktuu (9) kaktuu (10)

 

Daske za serviranje su izazvale pažnju na socijalnim mrežama. U narednom periodu će raditi na dizajnu novih proizvoda, web prezentaciji, te plasiranju asortimana na domaće i inostrano tržište. Ukoliko želite pogledati i naručiti njihove proizvode možete to putem Facebook stranice Kaktuu ili putem e/mail adrese kaktuusarajevo@gmail.com.

 

kaktuu (1) kaktuu (5) kaktuu (6) kaktuu (7) kaktuu (8) kaktuu (11) kaktuu (12)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Alejandru Gonzálezu Iñárrituu Počasno Srce Sarajeva