Izložba IZMEĐU ČETIRI ZIDA otvorena u Sarajevu

Release Date
29/11/2023
fotografije
Jasmin Agović

Sinoć je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom Između četiri zida, koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić i novinarka i aktivistica Kristina Ljevak Bajramović.

Aida Redžepagić je kreirala seriju od 16 fotografija koje prate istinite priče napisane od strane Kristine Ljevak Bajramović. Ovaj spoj vizualne umjetnosti i pisanja stvara duboku emotivnu vezu koja otkriva realnost koja često ostaje skrivena u privatnosti svakodnevnog života.

Ono što čini ovu izložbu izuzetno intrigantnom jest sam način postavke za koju je bio zadužen Armin Ćosić. Fotografije su smještene unutar kutija koje vise sa stropa galerije, simbolizirajući tako nasilje koje je često skriveno iza zidova domova. Ova simbolična prezentacija naglašava da je nasilje često prisutno i ostaje neprepoznato, čak i unutar krugova osoba koje smatramo bliskima.

Između četiri zida nije samo izložba koja otkriva bolne priče već je i poziv na otvaranje dijaloga o problemima koji često ostaju skriveni od očiju javnosti. Kroz svoje radove, Redžepagić i Ljevak Bajramović pozivaju posjetitelje da razmisle o važnosti prepoznavanja i suzbijanja nasilja, fizičkog i mentalnog, koje se događa u tišini svakodnevnog života.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 10.12.2023. Ulaz u galeriju Europe House (zgrada Vječne vatre) je slobodan za sve zainteresovane.

Realizacija ove izložbe bila je moguća uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasade Španije u Bosni i Hercegovini te Goethe Instituta.

Izložba Između četiri zida predstavlja ne samo spoj umjetničkih formi već i snažan podsjetnik na potrebu da se aktivno suprotstavimo svim oblicima nasilja koji se skrivaju unutar naših svakodnevnih života.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.