Jeste li čuli za ‘bulletproof coffee’?

Ovaj veoma jednostavan način pravljenja kafe postaje sve popularniji u svijetu onih koji žele da se zdravo hrane i usput mršaju. Dave Asprey, tvorac male tvrtke Bulletproof Coffee koji je popularizirao ovu kafu, tvrdi da dijeta sa visokim masnoćama (maslac i MCT ulje) može dovesti do gubitka težine. Ostali pristalice kažu da kafa daje dodatni poticaj energije, pomaže da izbjegnete slom popodne i da budete mentalno usredotočeni. Ipak, skeptici ističu zabrinutost zbog velikih količina zasićenih masnoća i broja kalorija.

 

 

O čemu se radi?

U najjednostavnijem smislu bulletproof coffee je kafa sa puterom. Iako zvuči vansvjetski, ovaj recept postaje pravi boom na tržištu. Sve više stručnjaka na polju nutricionizma počinju pričati pozitivne stvari o ovome.

 

Postoji nekoliko načina da ovo uradite, a jedan od najpraktičnijih je da napravite sebi kafu koju volite, stavite je u blender, dodate kašičicu kokosovog ulja i kašiku domaćeg putera, izblendate i spremni ste. Količine kokosovog ulja i putera se mogu mijenjati, povećavati ili smanjivati ovisno o tome kako želite da vam kafa ima ukus i jačinu.

 

 

 

Zašto?

Mnogo je pozitivnih efekata na zdravlje, sagorijevanje masti, smanjenje holesterola, kvalitetnija produkcija hormona, više energije, bolja koncentracija i pamćenje… Ovakav napitak ujutro daje energiju i izdržljivost bez da opterećuje želudac krutom hranom, a ako ste smanili unos ugljikohidrata tijelo će nastaviti sagorijevati masnoće i ketone za energiju, što je poželjno kod mršavljenja.

 

piše_Džemal Gekić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Režiserka kratkog videa FIRST KISS predstavila nastavak – UNDRESS ME