Kontraverzni reper BRUDA održao fenomenalan koncert u virtuelnoj stvarnosti

Datum objave
11/03/2022
fotografije
Sulejman Omerbašić

U srijedu je svoj prvi rap nastup imao BRUDA, jedan od glavnih likova iz najpopularnijeg bh. animiranog serijala Bruca Braca Bruda Brada. Koncertu animirane rap senzacije putem interneta su prisustvovali brojni fanovi, koji su u virtualnu dvoranu ulazili iz udobnosti svojih domova. Koncert nazvan Prekucavanje igrice bio je svojevrsna uvertira uoči nove sezone serijala BBBB, naslovljene Jači nego ikad, koja s emitovanjem počinje u maju ove godine.

BrucaBrada virtuelni koncert

Brudin koncert nije bio klasični online koncert kojem se pristupa putem streaming servisa, već se sve dešavalo u virtualnoj koncertnoj dvorani (putem GTAV igre i FiveM platforme). Zahvaljujući avatarima koje su izabrali, posjetioci su se mogli kretati po dvorani i pratiti koncert, te doživjeti jedno sasvim novo i drugačije iskustvo.

Baza realizacije koncerta bila je Connect Arena, prva eSports arena u Sarajevu, a kroz virtualnu koncertnu dvoranu prošlo je više od 900 avatara, odnosno gostiju.

Koncert je bio vrhunski, a činjenica da je server bio prebukiran dovoljno govori o Brudinoj popularnosti u BiH i regionu. Prezadovoljni smo, jer smo prvi koji su  napravili ovakvu stvar, a kad se radi o našem stvaralaštvu, uvijek imamo imperativ da budemo drugačiji i ljudima ponudimo ono što do tada nisu imali priliku vidjeti.  Uspjeli smo!, zadovoljni su u sarajevskom umjetničkom kolektivu Helem Nejse, koji stoji iza Brudinog nastupa, glasa i pjesama (a takođe su autori BBBB serijala).

BrucaBrada virtuelni koncert

Uvijek smo željeli napraviti Brudin koncert, pa smo svim silama pokušavali  da pronađemo modalitet budući da se radi o animiranom liku. Srećom, došao nam je drug Nedo i rekao da to možemo izvesti na platformi NTeam, a da on i njegova ekipa znaju kako to uraditi. Brzo smo krenuli u realizaciju ideje, jer kompleksnost ovakve vrste avantura iziskuje jako puno vremena i rada, kažu Helem Nejse.

Kontraverzni reper Bruda nije želio davati izjave za medije.

Za tehničku stranu realizacije koncerta pobrinula se ekipa iz NTeama:

Prvi smo u svijetu imali hrabrosti da napravimo ovakav potez. Mislim da smo odradili nevjerovatnu stvar, koncert u virtualnoj realnosti kojem su ljudi mogli prisustvovati od kuće. Hvala svima, prije svega ekipi iz BBBB-a, Helem Nejse i mojoj ekipi iz NTeam roleplay servera, presretan je bio Nedim Lepić, naš poznati YouTuber.

Naravno da ćemo i dalje raditi ovakve projekte, želimo da napredujemo i radimo to na višem nivou. Ovo je bilo malo ‘zagrijavanje’ i test, ali mislim da smo ga odradili vrhunski. Nećemo stati na ovome, planiramo da napravimo svoju platformu i svoju igru, gdje ćemo imati puno slobodnije ruke i moći to napraviti kvalitetnije, najavljuje Nedim planove za budućnost.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
One su izabrale glumu: Alisa Brkić i Staša Dukić