Gigi Hadid Palestina

Kako je Vogue cenzurisao riječ PALESTINA iz posta Gigi Hadid

Release Date
10/03/2022
naslovna fotografija
@gigihadid

U nedjelju je supermodel Gigi Hadid, čiji je otac Palestinac, objavila na Instagramu da će svoju zaradu od jesenjih revija donirati onima koji pate u Ukrajini i Palestini.

 

 

Pravljenje rasporeda za Mjesec mode za mene i moje kolege značilo je da ćemo predstavljati modne kolekcije tokom srceparajućeg i traumatičnog vremena u historiji. Mi nemamo kontrolu nad većinom naših radnih rasporeda, ali bismo voljeli prošetati pistom ‘za’ nešto. Slijedeći korake mog prijatelja @micaraganaraz, obećavam da ću svoju zaradu od jesenjih modnih revija donirati za pomoć onima koji pate od rata u Ukrajini, ali ću i nastaviti podržavati one koji isto proživljavaju u Palestini. Naše oči i srca moraju biti otvorena prema svoj ljudskoj nepravdi. Trebamo svi vidjeti jedni druge kao braću i sestre, izvan politike, izvan rase, izvan religije. Na kraju krajeva, nevini životu ispaštaju zbog rata, ne vođe, napisala je Gigi.

Vogue je u cijelosti prenio njenu objavu na svom profilu, međutim nedugo zatim, svjetski poznati magazin odlučio je iz svoje objave izostaviti dio gdje se spominje Palestina, jer je optužen za raspirivanje vatre anti-semitizma.

Dan kasnije, na Instagramu se nije spominjala Palestina, samo su napisali da Hadid samo doprinosi pomoći Ukrajini.  Sad su se našli pod drugim pritiskom javnosti, da bi dan poslije ponovo editovali svoj post. Ubacili su riječ Palestina uz napomenu da su editovali post. Napisali su da je Gigi uključena u pomoć i za Ukrajinu i Palestinu. Magazin je dodao na kraju bilješku urednika: Ažurirali smo ovaj natpis kako bismo tačno odrazili izjavu Gigi Hadid o njenoj donaciji.

Magazin još uvijek nije uključio Gigin originalni cijeli citat.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.