Mali vodič kroz muške trendove za ljeto

Release Date
18/07/2016
Pripremio
Vladan Gavrić

Uvijek pomalo zapostavljena, muška moda zadnjih nekoliko godina je postala raznovrsnija nego ikada. Primjećujemo da su muškarci sve slobodniji da nose komade i kombinacije koji pomalo izlaze iz okvira onoga što se dosad smatralo prihvatljivim, pogotovo na Balkanu. U nastavku pročitajte šta o tome misle dvojica stylish muškaraca kojima je moda posao – modni dizajner Jovan Stevanović i kreativni direktor Vangardist magazina, Mirza Sprečaković, otkrivaju nam šta će se nositi ovog proljeća/ljeta i koji su to komadi i trendovi koji će se naći u njihovim ormarima.

Jovan Stevanović, dizajner (Beograd / Firenca)

Jovan Sevanović by Sever Zolak
Jovan Sevanović by Sever Zolak

Trendovi za proljeće/ljeto 2016.

Vjerujem da muška moda svake sezone vidno napreduje. Od smjelijih boja, nesvakidašnjih krojeva, do kiltova i harnesa koje se znatno više nose, a donedavno su se koristili samo u svrhe editorijala. Kada je riječ o trendovima, ne bih da proričem ono već poznato, s obzirom na to da trendove postavljaju više sile, moje mišljenje je nerelevantno. Na svjestskim pistama se danas može vidjeti aposloutno sve. Kada je moj brend u pitanju trudim se plasirati garderobu koja je zapravo miks onog nečeg unutrašnjeg kroz šta prolazim i starih klasika koje se trudim da egzekucijom napravim što interesantnijim i što neobičnijim. Smatram da “crno” doba polako blijedi, iako se crna smatra najsigurnijom i najprodavanijom. Proljeće/ljeto ponovo zamišljam onako kako bi zapravo i trebalo da bude. Lepršavo, lagano, šareno i sa puno toplotnih udara. (smijeh) Mislim da ovu sezonu ne možemo da propratimo toliko modno, jer nam dnevne outfite diktira temperatura koja je svake godine sve nepodnošljivija, dok se, po mom mišljenju, lakše možemo modno “izraziti” u toku ljetnjih večeri.

Alexander McQueen Fall 2016 Menswear
Alexander McQueen Fall 2016 Menswear
Bobby Abley AW14
Bobby Abley AW14

Šta ćeš ti nositi u tom periodu? Šta najradije nosiš?

Ne bih da zvučim kontraditorno, ali moj garderober svakako posjeduje 50 nijansi crne. Mada kako se izrabljujem poslom u posljednje vrijeme, polako i blijedim, pa sam se okrenuo malo prirodnijim tonovima garderobe. Smatram da se i svi mi kao persone mijenjamo iz sezone u sezonu pa samim tim imamo i potrebu za nečim novim. Iz nekog još neobjašnjivog razloga, krenuo sam u neku konstantu sa total lookovima, matchy-matchy kombinacijama i kombinezonima u paru sa tenisicama i nekom sporty torbom. Trudim se da koristim što manje modnih dodataka, što nije za pohvalu, kako bih bio što funkcionalniji. Zapravo, ima istine i u tome da ne obraćam dovoljno pažnje dok nosim iste ili zaboravim šta imam na sebi, pa nekada lančić ili prsten mogu biti fatalni po život! (smijeh) Bottom line je da stil i lookove koje plasiram u svom brendu, preferiram i da nosim. Sport-luxury rules! Smatram da su i parfemi bitan dio outfita pa tako uvijek blizu imam V&R Spicebomb i Ultrared koji je nažalost prestao da se proizvodi.

Jeremy Scott x adidas Wings 3.0
Jeremy Scott x adidas Wings 3.0

 

KTZ SS16 Menswear
KTZ SS16 Menswear

Imaš li neki poseban komad na svojoj wishlisti?

Wishlist mi je lifetime supply McQuennovih komada, gladijator Versace sandale od prije milion sezona i Puma BWGH patike koje sam propustio da kupim kada su izašle. Svakako malo Givenchyja nikoga nije ubilo.

Puma R698 X BWGH
Puma R698 X BWGH
Versace Men's fashion Collection SS 2016
Versace Men’s fashion Collection SS 2016

Trendovi za proljeće/ljeto 2016.

Kada pominjemo trend kao pojam, mislim da je subjektivan pristup modi ono najvažnije. Pratiti šta profesionalci u svome poslu imaju da kažu na tu temu je svakako bitno, ali ono što nas kao pojedince izdvaja je upravo individualni stil, ili osjećaj za isti. Koliko će muška publika istočnog dijela Evrope biti naklonjena ovim planetarnim trendom, ne znam, ali sedamdesete su se vratile, i to na velika vrata! Kao i nekoliko godina unazad, trendovi su poprilično izmijenjeni, ali upravo taj duh prošlosti, u modnom kontekstu, upravo je ono što je MUST ove sezone. Lepršavi materijali sa grafičkim printom, “pyjama” look, cvjetni motivi i motivi Istočne kulture, bomber jacket, svila i sve od svile. Da li će vam uzor biti Marni i Gucci, koji su se u kolekcijama i prezentacijom istih poigravali sa gender issue, ili slobodno mogu reći za nijansu komercijalniji brendovi tipa Dolce&Gabbana, Valentino, Louis Vuitton, koji god da izaberete, nećete pogriješiti.

 

Dolce & Gabbana Spring 2016 Ready-to-Wear collection
Dolce & Gabbana Spring 2016 Ready-to-Wear collection
Gucci Spring 2016 Menswear
Gucci Spring 2016 Menswear
 Louis Vuitton SS 2016 Menswear
Louis Vuitton SS 2016 Menswear
Valentino Spring 2016 Menswear
Valentino Spring 2016 Menswear

Šta ćeš ti nositi u tom periodu? Šta najradije nosiš?

Iako je moda i bavljenje modom moja profesija, nisam uvijek bio pristalica praćenja trenda pod svaku cijenu. Poznavati svoje tijelo je pola posla kada želite da se modno izrazite. Ono što ću sa velikim zadovoljstvom nositi i ove sezone je Bomber Jacket i košulje u stilu 50-ih godina, više življih tonova, nego prošlih sezona. Ono što je pod moranje je zamijeniti sve OVER-SIZE komade, sa real size komadima, jer je over-size, over.

Alexader Wang 2016
Alexader Wang 2016
 Louis Vuitton SS 2016
Louis Vuitton SS 2016
Canali SS 2016
Canali SS 2016
Lanvin Menswear Spring Summer 2016
Lanvin Menswear Spring Summer 2016

Imaš li neki poseban komad na svojoj wishlisti?

Poseban komad, NE, ali čitavu kolekciju, DA. Iskreno, posljednjih godina nisam bio veliki fan brenda GUCCI, ali od kako je Allesandro Michele preuzeo kreativnu direkciju dopada mi se bukvalno sve. Tom spoju nostalgičnog, modernog i nerdy stila dajem svoju potpunu naklonost.

 Gucci Spring 2016
Gucci Spring 2016
 Gucci Spring 2016
Gucci Spring 2016

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Predivna Helena Vuković u kreacijama sa potpisom brenda JANARTA