Novi sarajevski mural prikazuje odnos društva prema historijskim spomenicima

U okviru programa obilježavanja 75 godina ZAVNOBIH-a, grupa bh. umjetnika i umjetnica radi na kreiranju murala u sarajevskoj općini Stari grad koji prikazuje dvadeset monumentalnih spomenika nastalih u spomen na hiljade poginulih u Drugom svjetskom ratu na području Bosne i Hercegovine. Mural prikazuje dvadeset spomenika nekad i sad i oslikava odnos društva prema simbolima koji osim oštećenja tokom posljednjeg rata, zaboravljanjem i nemarom trpe devastiranje i danas.

 

 

Idejni koncept murala osmislili su Dino Mustafić i Lejla Hodžić, a dizajnerica je Imelda Ramović. Na izradi murala radila je ekipa udruženja Obojena klapa Benjamin Čengić, Srđan Marković, Alen Selimović, Armin Zimić, Vedran Poričanin, Alen Ramčević, Muhamed Baručija, Emin Hadžajlić, Nikola Šotra i Emir Mušić.

 

Dizajnerica murala, Imelda Ramović, istakla je da osnovna poruka koja opisuje cijeli projekt i ideju parola sa letka iz arhiva Historijskog muzeja BiH: U očuvanju spomenika prošlosti – ogleda se stepen kulture jednog naroda.

 

– Nadamo se da će mural  razviti svijest o tome kako je kulturno-spomenička baština nešto što je važno za razvoj i napredak svakog društva i da se trebamo potruditi da ju očuvamo, kazala je Ramovićeva te dodala da je jako razveselila saradnja sa mladom i veselom ekipom udruženja Obojena klapa.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.