Priča o izvezenom Sunčevom sistemu jedne profesorice

Većina profesora i profesorica prevazilaze osnovne nastavne planove i često pronalaze nove načine kako da što više i bolje prenesu svoje znanje. Jedna od tih profesorica je i Ellen Harding Baker, američka astronomkinja iz 19. vijeka, koja je bila poznata po posebnim metodama za učenje. Izvezla je čitav Sunčev sistem na platnu kako bi bolje svojim studentima i studenticama predočila kako on zapravo izgleda. Misli se da ga je vezla sedam godina.

 

Ellen Harding Baker
Ellen Harding Baker

 

Rad Solar System Quilt veličine 206 cm x 270 cm završen je 1876. Izrađen je od crne vune i ukrašen šarenim motivima, vunenim pletenicama i svilenim vezom. Solarni sistem je predstavljen kao i u astronomskim knjigama u to vrijeme, Sunce u sredini, osam planeta, te asteroidni pojas i brojne zvijezde. Tu su i Zemljin Mjesec, galilejanski mjeseci oko Jupitera, kao i brojini oko Saturna, Neptun i Uran su predstavljeni kao male izvezene tačke, te Saturnov prsten. Sa strane je izvezena i kometa, pretpostavlja se da je riječ o Halleyevoj kometi koja je posljednji put viđena 1835.

 

Njen Sunčev sistem se danas nalazi u Nacionalnom muzeju američke historije.

 

solarni-sistem -ellen-harding-baker 2 solarni-sistem -ellen-harding-baker 3

fotografije_Wikimedia Commons

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Elma Porobić: U korijenu svega leže dva osjećanja – ljubav i strah