Seat Leon – najuspješniji španski automobil

SEAT je nedavno lansirao redizajniranu izvedbu SEAT Leona. O Leonu je puno toga poznato, međutim sljedećih devet činjenica o Leonu vrijedi pomenuti:

 

– Sve tri generacije Seata Leona su dizajnirane, razvijene i proizvedene u Seatovim pogonima u Martorellu (Barcelona). Prvu generaciju dizajnirao je Giorgetto Giugiario, drugu Walter de Silva, a treću Alejandro Mesonero-Romanos.

 

– Otkako je model uveden na tržište 1999, prodano je gotovo 1,8 miliona ovih vozila. Prva generacija, u periodu od 1999-2005, prodana je u 534.797, dok je druga generacija (2005-2015) prodana u 140.000 primjeraka više nego prva. Uzlazni trend prodaje je pojačan sa aktuelnom generacijom od koje je od 2012.-2016.godine prodano 566.931 primjeraka.

 

 

– 2016.godina bila je najbolja godina za Leona, sa 165.000 prodanih primjeraka, 3% više u odnosu na godinu ranije, a to je najbolji prodajni rezultat otkad ovaj model postoji.

 

– Čak 80% proizvedenih Leona izveze se iz Španije. Brojke ukazuju na rastuću popularnost brenda, ali i modela širom svijeta. Najvažnije tržište Seata je svakako njemačko gdje je prodano 136.674 primjeraka.

 

– Leon je postao napopularniji model Seata, a 2014.godine je prvi put po prodaji nadmašio do tada najpopularniji model Ibiza. Seatova nova nada je model Ateca, prvi SUV ovog proizvođača.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sriz-QbreP0[/youtube]

 

 

– Leon je šampionsko vozilo. Osvojio je dvije šampionske titule u okviru WTTC (World Touring Championship)šampionata i bio prvo vozilo sa dizelskim motorom u ovoj konkurenciji.

 

– Seat Leon Cupra, za čijim upravljačem je bio Jordi Gene, 2014.godine bio je najbrži proizvodni automobil sa prednjim pogonom na Nürburgringu, a godinu kasnije Leon ST Cupra je postigao vrijeme kruga od 7:58:12.

 

– Treća generacija Leona je u prosjeku lakša za 90 kilograma od druge generacije, te je bio prvi model u segmentu opremljen sa Full LED svjetlima.

 

– Predstavljena je prerađena verzija treće generacije Leona sa brojnim tehnološkim inovacijama poput onih u Seat Ateci.

 

 

Redizajnirani Seat Leon će na tržištu Bosne i Hercegovine biti dostupan u februaru.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
10 najljepših božićnih marketa u Njemačkoj