Modni brend Plusminus dizajnirao prvu liniju nakita u saradnji sa zlatarom Samusa

Release Date
18/02/2021
fotografije
Maja Topčagić
model
Rea Jakopec
make-up
Naida Đekić

Plusminus je brend iz Sarajeva koji je na sceni već nekoliko godina te gradi imidž koji je vrlo prepoznatljiv. Koncept brenda je simbioza grafike u svom izvornom smislu i nosivih odjevnih predmeta. Kolekcije čine  forme sa prepoznatljivim detaljima ili printom koje želite imati u svom ormaru. Ove sezone Plusminus je odlučio proširiti liniju i na nešto svim ženama najdraže, nakit. Profinjenost, nenametljivi šarm minimalizma i eleganciju donosi prva kolekcija nakita Plusminus fahion brenda nastala u saradnji sa Tarikom Musakadićem, arhitektom i dizajnerom nakita Samusa.

Do saradnje je došlo na Eninu incijativu, kada je u određenim segmetima prepoznala spoj kojim bi mogli doći do zajedničkog produkta i saradnje. Rado sam se odazvao i započeli smo kreiranje koje bi u formi nakita dopunilo Plusminus modne komade. S obzirom na to da se početak saradnje desio prije proglašenja pandemije dinamika je bila neizvjesna. Nakon što su se stekli uslovi za koliko-toliko normalan rad, odlučili smo da skice pretvorimo u nakit i predstavimo proizvode, kaže nam Tarik.

Uvijek idem tamo gdje me uzbuđenje vodi, onaj osjećaj kada vjeruješ da će nešto biti dobro, kad ti nadolaze ideje bez prestanka. Tako je za mene bilo i ovaj put, obzirom da sam uvijek u želji da ponudim i napravim nešto novo za svoje kupce. Samusa nakit za mene imao je vizalno primamljivu priču koja je u određenoj formi podsjetila na naše linije crteža i grafike. Taj princip izrade mi je bio interesantan i mislila sam da bi moglo funkcionisati u realizaciji, što se na kraju i ispostavilo. Tarik je fenomenalan saradnik i energije su nam se poklopile te je bilo vrlo jednostavno doći do svih dogovora i realizacije, istaknula je Ena.

Inspiracija je išla u dva smjera i zbog toga su predstavljene dvije kolekcije u tri varijacije, jednostavno, jer nisu mogli da se odluče šta je bolje, pa su kreirali dvije kolekcije.

Prva kolekcija nosi naziv Plusminus Line i zapravo potiče iz priče koja kroz dosadašnje kolekcije odjeće prati koncept Plusminus brenda, to su horizontalna i vertikalna linija koje predstavljaju plus i minus kao pojednostavljene simbole. Vertikalna linija koja predstavlja + te horizontalna kao -.

Same forme kao takve veoma su čiste i jednostavne, izvorno svepostojane te odišu pričom i smislom. U kolekciji se nalazi nekoliko komada nakita: naušnice, prstenje, lančić. Cilj je bio potaknuti na kreativnost s načinom kako će se nakit nositi, svaki komad može se kombinovati na više načina, lančić recimo ima četiri pozicije za nošenje, svaki prsten je podesiv te se može nositi na svakom prstu ili gornjem dijelu prsta, naušnice se mogu birati i nositi obje iste ili dvije različite. Nakit je rađen u srebru 925 kombinacijom mašinskih i ručnih zanatskih tehnika, te je ručno bojen u bijelu ili crnu boju tehnikom hladnog emajliranja, kaže Ena.

Druga kolekcija inspirisana je crtežima Plusminus saradnika, umjetnika Denisa Hračića. Forma crteža je stvorila oblik krajnjeg produkta kroz linije koje su na kraju sam okvir i realizovana je na više načina pa su tu šuplje crteže od srebra ili ručno popunjene u crnu ili bijelu boju koje daju dojam većeg kontrasta. Kada su grafike oživjele u vidu malih fragmenata bilo ih je veoma lako postaviti u ulogu prstena, naušnica, lančića. Svi modeli pri svojoj izradi su polirani i platinirani kako bi što duže zadržali svoj izgled i kvalitet.

Bilo koji komad nakita možete naručiti preko Instagram ili Facebook stranice oba brenda: Plusminus Fashion ili Samusa. Nakit će od početka naredne sedmice biti u prodaji u Samusa radnji u Sarajevu na adresi Mudželiti veliki br. 7.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Jesen je idealno vrijeme za vaše vjenčanje