One Dapper Street/Marcel Floruss: Trudim se uvijek imati pozitivan stav o životu

Sa izgledom super modela i perfektnim osjećajem za modu i stil, Marcelu Florussu nije trebalo dugo vremena da se pozicionira na mjestu jednog od najboljih modnih blogera na svijetu i da postane jedno od najprepoznatljivijih lica u muškoj modi. Fotografije na njegovom blogu One Dapper Street izgledaju kao fotografije iz GQ ili Esquire editorijala, što je impresivno s obzirom na to da je riječ o 24-godišnjaku. Njegovoj popularnosti svjedoči i veliki broj fanova na Facebooku, Instagramu i lookbooku.

 

Marcel Floruss (15)

 

Iako je odrastao u Njemačkoj Marcel je odlučio da živi u New Yorku gdje je izgradio zavidnu karijeru u modnom svijetu. Čest je gost na svjetskim sedmicama mode, zaštitno je lice nekoliko poznatih brendova i omiljeni među mnogim street style fotografima. I dok neki od njegovih outfita podsećaju na neka prošla vremena, ima nešto neodoljivo moderno u njegovom pristupu svakodnevnom stilu.

 

 

Imali smo čast eksluzivno razgovarati sa ovim vrhunskim blogerom.

 

 

 

 

Za kratko vrijeme Vaš blog je postao jako popularan, jeste li to očekivali i šta mislite da je zapravo presudno za jedan uspješan blog? 

– Nemam neki specifičan savjet ni formulu za uspjeh. Mislim da je jako bitno da strastveno radite sve u ovom poslu; od toga kakvi ste pred ljudima i kamerom, do same fotografije. Ne treba zaboraviti ni socijalizaciju kao aspekt ovog posla koji nekad može biti presudan. Trudim se da uvijek imam pozitivan stav o životu i da prije svega budem dobra osoba, a ne samo dobar model ili bloger. Vjerujem da je meni lično najviše pomoglo to što sam stalno bio okružen modom i što sam se i obrazovao u tom smijeru.

 

 

 

Zanimljivo je da je i Vaša djevojka Lisa modna blogerica, da li pomažete jedno drugome sa fotkanjem i izborom sadržaja? Koliko ona utiče na Vaše modne izbore i obrnuto?

– Apsolutno, ovaj život ne bi bio isti bez nje. Slikamo jedno drugo gotovo svaki dan (iako trenutno snježno vrijeme u New Yorku nije baš lijepo za slikanje),dosta vremena provodimo pričajući o modi. Ne znam do koje mjere ja utičem na njen stil, bar ne na nekom svjesnom nivou, ali mogu reći da nekad više vjerujem njenom oku kada je dizajn u pitanju, ja ne primjetim neke stvari u mojim outfitima (ili odlučim da ih ignorišem), a ona ih primjeti i ukaže mi na to.

 

 

Marcel Floruss (2)

 

 

Vi ste rođeni u Njemačkoj, ali trenutno živite u New Yorku. Koje su razlike u mogućnostima koje nudi bloging u Evropi, a koje u SAD-u ? Da li ste razmišljali da se vratite u Njemačku i kako bi to utjecalo na Vašu modnu karijeru?

– Blog sam započeo tek kada sam se preselio u New York, ali po svemu što znam iz iskustva i što čujem od prijatelja iz Evrope mogu reći da su mogućnosti i prilike za blogere mnogo bolje ovdje u SAD-u. Brendovi su ovdje svjesni mogućnosti i uticaja koji nude blogerske saradnje i dosta se ulaže u digitalni marketing. Evropa napreduje u tom pogledu, ali oni i dalje više vjeruju tradicionalnim medijima i marketinškim strategijama. Volim Njemačku, ali ne vjerujem da ću se vratiti tamo živjeti, možda nekad London ili Pariz.

 

Marcel Floruss (1) Marcel Floruss (18)

 

Neki posebni planovi?

– Planiram da se nastavim baviti modom, nadam se da će me blog odvesti na nešto veće u budućnosti. Možda će to biti moja consulting firma, vlastita modna linija ili nešto sasvim treće.Nisam još odlučio!

 

 

I za kraj, recite nam koji je to najveći trend za proljeće/ljeto 2015. kada je muška moda u pitanju?

– Ne bih to mogao svesti na samo jedan, postoji više stvari koje imaju tendenciju da postanu popularni kao što su longline komadi, plisirana odjeća koja se ponovo vraća, a primjetio sam i mnogo zanimljivih promijena na klasičnim košuljama: eksperimentisanje sa materijalima od kojih se prave i dodavanje nekih zanimljivih detalja poput zipova.

 

Marcel Floruss (11) Marcel Floruss (12) Marcel Floruss (13)

 

razgovarao_Vladan Gavrić / FBL modni urednik

foto_One Dopper Street

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Amar Mulabegović: Mapping projekti su mi prvi na listi hobija