OPPENHEIMER i POOR THINGS trijumfovali na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa

Release Date
08/01/2024

Dodela Zlatnih globusa, jedne od najprestižnijih nagrada u svijetu kinematografije, održana je u nedjelju uvečer u Los Anđelesu. Trijumfovali su filmovi Oppenheimer i Poor Things.

Ceremonijom dodjele Zlatnih globusa započela je sezona dodjele godišnjih nagrada u Hollywoodu, koja kulminira dodjelom Oscara 10. marta. Dodjela Zlatnih globusa okupila je vodeće filmske i televizijske zvijezde po prvi put nakon šest mjeseci štrajkova glumaca i pisaca prošle godine.

Oko 300 novinara, koji su glasali za najbolja filmska ostvarenja u prošloj godini, proglasilo je Oppenheimer, priču o razvoju atomske bombe, najboljom dramom.

Film Jadnici, s Emmom Stone u ulozi preminule žene koju su oživjeli naučnici, osvojio je, pak, nagradu za najbolji filmski mjuzikl ili komediju, pobijedivši najveći prošlogodišnji hit na kino blagajnama Barbie.

Zvijezda Oppenheimera Cillian Murphy osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu J. Roberta Oppenheimera, dok je Emma Stone proglašena najboljom glumicom u filmskoj komediji ili mjuziklu.

Zlatni globus za najbolju glumicu u drami osvojila je Lily Gladstone za ulogu u filmu Ubice cvjetnog mjeseca, dok je za najboljeg glumca u komediji proglašen Paul Giamatti za ulogu u filmu The Holdovers.

Za najboljeg redatelja proglašen je Christopher Nolan za režiju Oppenheimera, a Robert Downey Jr., koji je u tom filmu glumio Oppenheimerovog neprijatelja, osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Da’Vine Joy Randolph osvojila je Globus za najbolju sporednu glumicu u filmu The Holdovers.

Za najbolji strani film proglašena je francuska drama Anatomija pada, koja je dobila i nagradu za najbolji scenarij.

Za najbolji animirani film nagradu je, pak, dobio Dječak i čaplja.

U televizijskim kategorijama najboljom dramom proglašena je serija Succession, dok je nagradu za najbolju TV komediju osvojio Medvjed.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.