Kako će štrajk glumaca i glumica utjecati na modnu i beauty industriju

Release Date
20/07/2023

Moćni sindikat američkih glumaca saopštio je u četvrtak, 13. jula, da od ponoći (petak 9.00 sati po srednjoevropskom vremenu) službeno stupa u štrajk. Ta odluka je potpuno paralizirala Hollywood, gdje je produciranje filmova i serija već bila u zastoju zbog štrajka scenarista.

Nacionalno vijeće SAG-AFTRA jednoglasno je glasovalo za štrajk protiv studija i distributera, rekao je Duncan Crabtree-Ireland, nacionalni izvršni direktor tog sindikata koji zastupa 160.000 glumaca i drugih profesionalaca velikog i malog ekrana.

Naime, od te press konferencije članovima sindikata je zabranjeno snimanje filmova i televizijskih serija, ali što je još važnije, zabranjeno je da i promoviranje u bilo kom obliku: od intervjua do odlaska na festivale i konvencije. Nakon što je ozvaničen štrajk glumačka ekipa Oppenheimera napustila je londonsku premijeru filma.

Štrajk glumaca zadat će težak udarac filmskoj industriji. Velika većina američkih filmskih i TV produkcija će biti prisiljena prestati s radom, čime će se povećati popis projekata koji su već ugašeni ili u zastoju zbog štrajka pisaca. Za filmove koji su već u produkciji, ovaj prekid znači da će velik dio posla postati nemoguć. Čak i u slučajevima filmova čije je snimanje već dovršeno, glumci neće biti dostupni za ponovna snimanja.

 

 

Prvi na udaru će biti Venice Film Festival i dodjelu nagrada Emmy 2023, zakazani za septembar gdje, po svoj prilici, neće biti parade slavnih na koju smo navikli. Film Challengers, reditelja Luce Guadagnina, neće moći računati na prisustvo svojih zvijezda Zendaye i Josha O’Connora, oboje članovi SAG-AFTRA.

Posljednji put kada su glumci i scenaristi zajedno sazvali štrajk je bilo 1960. godine, kad su mnoge stvari bile drugačije. U to vrijeme film i moda nisu imali tako blizak odnos kao danas. Posljednjih godina, crveni tepisi gotovo odražavaju modne piste Sedmica mode, uglavnom zbog broja poznatih ličnosti obučenih u odjevne predmete viđene nekoliko sedmica ranije u Milanu ili Parizu. Pauzom u promotivnim aktivnostima, brojni stilisti navikli da rade sa holivudskim slavnim ličnostima ostat će bez jednog od svojih glavnih izvora prihoda. Bez velikih događaja, promocija filmova, filmskih festivala, mnogi stilisti, make-up artisti i frizeri će ostati bez posla.

Ovog ljeta vidjeli smo nekoliko uspješnih velikih medijskih turneja na crvenom tepihu, uključujući Oppenheimer i Mission: Impossible — Dead Reckoning Part One, a najveća je nesumnjivo bila za film Barbie. Kako sad stvari stoje moguće je da će to biti posljenji veliki crveni tepih momenti za ljetnu sezonu, a vjerovatno i za jesenju. TV serije poput Euphorije i Emily in Paris već odložene zbog štrajka pisaca.

Prema pravilima štrajka, glumci i dalje mogu raditi bilo koju komercijalnu ili modnu kampanju, mogu ići na evente koje organiziraju brendovi, na modne revije i večere, ali ne mogu govoriti ni očemu u vezi sa promocijom TV ili filmskih projekata. Davanje intervjua o svakodnevnom režimu ljepote ili ljubavi prema psima može odjednom postati puno privlačnije. Moglo bi doći i do sličnih trendova kao tokom pandemije, modnih snimanja kod kuće na društvenim mrežama.

Ne zna se koliko će štrajk trajati niti koja će strana prva početi da popušta, ali svakako znamo da industrija više neće biti ista.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
EyeContact Millennials: Kolekcija personalnih objekata nastalih kao rezultat istraživanja vremena, ljudi i dizajna