Poznata destinacija, novo iskustvo: Birajte ovog ljeta odmor u selima Srbije!

Release Date
28/06/2021
naslovna fotografija
Đorđe Petrović / Selo Vrmdža

Odmor u selima Srbije postaje sve češći izbor turista kao način boravka u manje poznatim krajevima, daleko od gradske vreve, u prirodnom okruženju, na čistom vazduhu, a u blizini nacionalnih parkova, parkova prirode, rijeka, jezera i zanimljivih turističkih atrakcija i lokaliteta. Sva raznolikost Srbije vidljiva je u njenim selima.

Dragan Bosnić / Ravno selo

U Vojvodini preovlađuju salaši, smješteni u pitomim ravnicama i okruženi plodnim njivama, poljima pšenice, suncokreta i kukuruza. Poznati su po izuzetnoj gastronomiji, obilnoj trpezi i nadaleko poznatim vinima. Na mnogima od njih imat ćete mogućnosti jahanja, kao i upoznavanje sa starim zanatima.

U selima Šumadije i Pomoravlja iskusićete sve čari sporog i zelenog turizma. Na imanjima okruženim šumama, voćnjacima i vinogradima, susrest ćete se sa starim rasama domaćih životinja, uživati u domaćim specijalitetima, odličnom vinu i rakiji koju u ovom kraju nazivaju još i šumadijskim čajem.

Branko Jovanović / rakija

Na planinama Zapadne Srbije odmarat ćete u toplim brvnarama i vajatima, dok živopisna sela koja se nalaze na obroncima planina pružaju priliku za pješačenje, skijanje i planinarenje. Uživat ćete u mirisima planinskog bilja i četinarskih šuma, ali i u ukusima domaće hrane.

Seoska domaćinstva Istočne Srbije su veoma raznovrsna, a lijepotom i gastronomskom ponudom izdvajaju se staroplaninske kuće s verandama. Sela u blizini Sokobanje privukla su prirodnom ljepotom, mirom, čistim vazduhom i turiste novog doba, tzv. digitalne nomade.

Draga Vildović / Iz spota ‘Soulfood’

Neka od seoskih domaćinstava pretvorena su i u prave male turističke komplekse sa sportsko-rekreativnim sadržajem, bazenima i komforom koji pruža sve pogodnosti savremenog načina života. Srdačni i gostoljubivi domaćini, koji gosta primaju kao prijatelja, učinit će vaš boravak posebnim.

Stefan Kondić / Tršić

U zemlji u kojoj se različiti ukusi i tradicije u spremanju hrane kombinuju i neguju generacijama, sigurno ćete naći način da udovoljite svojim čulima. Hrana u Srbiji nije samo stvar ukusa već i mjesta, iskustva i doživljaja. Srpske kafane bile su kroz historiju centar kulturnog, društvenog i političkog života i ostale su do današnjeg dana mjesto okupljanja boema, umjetnika i svih koji žele da osjete duh Srbije. Po dobroj hrani, ali i živoj muzici, prepoznaje se svaka na tradiciju oslonjena srpska kafana.

foto_Dragan Vidović

Dok vina Srbije polako, ali sigurno krče put uspjeha na svetskoj vinskoj sceni i osvajaju sve brojnija međunarodna priznanja, popularnost u Srbiji među hedonistima mlađe i srednje generacije stiču sve više i zanatske (kraft) pivare, poznate po tome što eksperimentišu sa ukusima. Među zanimljivijim mogu se naći ona s đumbirom, čilijem, čokoladom, ananasom, s dodatkom raznih bibera, jafa keksom, limunovom travom, morskom solju i algama, nanom, ljutom paprikom, kafom, suhim šljivama i cimetom…

Uživajte ovog ljeta u ukusima Srbije!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Gradišku krasi novi mural Nataše Konjević