Predstavljamo program 63. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS

Release Date
19/09/2023
naslovna fotografija
iz predstave 'Caligula'

Internacionalni teatarski festival MESS će se ove godine održati od 30. septembra do 8. oktobra, a u glavnom programu će biti izvedeno 12 predstava iz cijelog svijeta. Festival će otvoriti predstava Caligula Ivan Franko teatra iz Ukrajine, u režiji Ivana Uryvskog.

Festival MESS ponosno najavljuje da će na 63. izdanju bh. prvi put imati priliku pogledati predstavu najpoznatijeg svjetskog koreografa Akrama Khana, Chotto Desh, u režiji i adaptaciji Sue Buckmaster, te predstavu Wakatt u produkciji Faso Danse teatra iz Burkine Faso, čiji koncept i koreografiju potpisuje istaknuti koreograf Serge Aimé Coulibaly. Nakon sedam godina, na festival MESS vraća se i veliki litvanski reditelj Oskaras Koršunovas sa spektakularnom predstavom Othello. Kako je ranije najavljeno a iz Njemačke nam dolazi T4. Ofelijin vrt koju je režirao David Stöhr, a u kojem igra bh. glumica Maja Zećo.

Chotto Desh

Iz regije ove godine na MESS dolaze predstave: Djeca Narodnog pozorišta u Beogradu, kompozitorice i rediteljice Irene Popović, kao i predstava Pod oba sunca, Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, a u režiji Borisa Liješevića.

I ove godine će u okviru Festivala biti održana festivalska premijera a riječ je o predstavi Alice u krevetu, prema tekstu Susan Sontag, a u režiji Zoltána Balázsa, kojom koproducenti Scena MESS, SARTR i Maladype teatar obilježavaju 90 godina od rođenja Susan Sontag, i 30 godina od premijere predstave Čekajući Godoa koju je režirala u opkoljenom Sarajevu.

Smatram da je jako važno da mlade generacije saznaju više o Susan Sontag, o njenim idejama i njenom zalaganju za mir. Da to ne bude samo ime trga, već da zaista proniknu u to kako je ona razmišljala i kako danas glumci tumače te njene ideje, izjavila je kreativna producentica predstave Sylvia Huzsár.

Ofelijin vrt

Predstavnici bh. predstava na ovogodišnjem izdanju MESS-a, a prema selekciji Janka Ljumovića, su predstave: Totovi, u produkciji SARTR-a i u režiji Andraša Urbana, te predstava Ivanov u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, koju je režirao Paolo Magelli.

Ovogodišnje izdanje festivala stavlja akcent na aktuelna društvena dešavanja, kritički govori o svim negativnim posljedicama za društvo i jasno artikuliše svoj stav da umjetnost uvijek mora biti glas razuma u svijetu u kojem živimo.

MESS i ove godine reflektuje vrijeme u kojem živimo, vrijeme nesigurnosti koje je direktno rezultat onoga kroz šta prolazimo. Živimo  u vremenu sukoba, ratova, društvenih i prirodnih katastrofa koje imaju posljedice ne samo materijalne već duhovne, istakao je direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković i dodao kako je važno što će se i ove godine dogoditi festival kao svemir ljudskih duša iz cijelog svijeta koje će se predstaviti na sarajevskim scenama.

Kompletan program ovogodišnjeg izdanja Festivala MESS možete pogledati na stranici www.mess.ba.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Na 28. Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa