Prvo izdanje knjige ‘3650 dana savremene arhitekture u Sarajevu’

Dugo očekivano prvo izdanje knjige Dana Arhitekture je izadato. Ova knjiga rekonstruiše evoluciju sadržaja i formata Dana arhitekture tokom prvih deset godina postojanja festivala. U knjizi ćete se susresti s najzanimljivijim projektima, kako učesnika festivala, tako i tima Dana arhitekture, u obliku kolaža autorskih tekstova, fotografija, dijagrama i crteža, koji predstavlja izbor iz sadržaja brojnih predavanja, izložbi i radionica iz svih izdanja DA.

 

Dani arhitekture (DA) su tokom deset godina prešli put od studentskog projekta do jednog od najznačajnijih događaja za savremenu arhitekturu Bosne i Hercegovine, ugostivši neka od najvećih svjetskih imena savremene arhitektonske scene i tako postavši prepoznatljiva tačka na mapi kulturnih događaja u regionu.

 

Photo_credit_Spektroom (3)

 

– Možemo li danas stvarati arhitekturu koja je arhitektura događaja, arhitektura situacija i koja se više ne oslanja na konvencionalnu percepciju prostora?, rekao je Bernard Khoury na Danima arhitekture u Sarajevu.

 

Entuzijazam jedne generacije studenata i studentica arhitekture odigrao je presudnu ulogu u deset godina DA. Ogromna količina uložene energije i intenzivni zajednički rad, osnovni su razlozi zbog kojih su se DA dešavali iz godine u godinu. Tako ova knjiga predstavlja svojevrsni pregled jedne dekade uspješnog djelovanja.

 

Photo_credit_Spektroom (1)

Prema riječima jednog od najuglednijih svjetskih kritičara za savremenu arhitekturu, Hansa Ibelingsa: Stvarni broj dana trajanja Dana arhitekture samo je djelić onih 3650 dana iz njenog naslova, ali namjera je učiniti da svaki dan bude Dan arhitekture, te da kultura arhitekture postane sveprisutna.

 

Knjigu možete pronaći u knjižari zvaničnog izdavača, buybook u Sarajevu, kao i na određenim lokacijama u Hrvatskoj i Srbiji, te će se moći naručiti i preko interneta na web stranici izdavačke kuće Buybook.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.