RISHI: Editorijal koji spaja instalaciju kao oblik savremene umjetnosti, modni dizajn i fotografiju

Tri mlade umjetnice u Sarajevu spajile su svoje kreacije sa ciljem da pocrtaju važnost saradnje između žena u polju bh. umjetnosti – dizajnerica Enida Delimustafić, konceptualna umjetnica Smirna Kulenović i fotografkinja Kanita Polimac. Iz te saradnje nastao je novi umjetnički i modni editorijal RISHI, koji istražuje tri različite sfere kreacije; instalaciju kao oblik savremene umjetnosti, umjetnički modni dizajn i fotografiju.

 

rishi (1)

 

– Filozofska literatura kao početna tačka stvaranja za nas tri umjetnice predstavlja osnovu na kojoj počiva editorijal – cilj je bilo predstaviti unutrašnji, duhovni portret nas tri kroz naš rad, uvođenjem novih dimenzija prostora kroz futurističku scenografiju i svjetlosne refleksije, rekla nam je Smirna Kulenović.

 

rishi (3)

 

Enida Delimustafić vizuelna je umjetnica i dizajnerica bazirana u Sarajevu, kao i kreatorica novog modnog brenda Eye Contact koji nudi eksperimentalan i hrabar umjetnički pristup dizajnu. Smirna Kulenović konceptualna je umjetnica koja živi između Sarajeva i Lisabona, čija prostorna instalacija sačinjena od više od 300 metara aluminijske folije  There Is No One New Around You (2018) otvara pitanje o izolaciji pozicije žene i umjetnice u savremenom društvu. Kanita Polimac mlada je fotografkinja bazirana u Sarajevu koja istražuje pojam unutrašnjeg portreta i istovremene mogućnosti refleksije zajedničkog duha između fotografa/kinje i modela.

 

rishi (4) rishi (5) rishi (6) rishi (7) rishi (8) rishi (9) rishi (10) rishi (11) rishi (12) rishi (13)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.