Quasarr: Uspjeh mjerimo krugom slušatelja koji stvarno cijene naš rad

Priča o Quasarru počela je prije 13 godina, na festivalu demo bendova u klubu Aquarius / Zagreb, gdje su dobili prve pozitivne impresije i priču o izdanju albuma. Trebalo je vremena da se priča zaokruži, nađu pravi muzičari i zvuk. Prije sedam godina izdali su prvi singl Ti koji je odmah zasjeo na prva mjesta radio i tv ljestvica, a netom poslije i prvi album Quasarr u koprodukciji D.Mujadžića – Denykena za Menart. Album je bio nominiran za nagradu Porin, a njima dao zalet i publiku jer su singlovi zauzeli prva mjesta na svim većim radio stanicama u Hrvatskoj. Drugi album Propaganda izašao je 2010. g. u koprodukciji S. Sekulovića – Skansija , a bendu je donio više publike te moderniji, plesniji zvuk sa više elektronike.

 

Pjesma Ljubav, koju su nedavno promovirali, a koju su snimili sa Josipom Lisac i prethodni singl Sjene predstavljaju novi zvuk Quasarra i obilježit će njihov treći studijski album koji će objaviti za izdavačku kuću Croatia Records.

 

Možete li nam reći više o novom albumu? Po čemu je poseban?

Boris: Svakim albumom htjeli smo dodati nešto novo, pa smo tako novim materijalom odlučili uz postojeću elektroniku i akustiku dodati malo “live” ugođaja. Naravno,i dalje je to naš prepoznatljiv zvuk i ekspresija ali uz nešto bolju produkciju.

Filip: Prva i osnovna stvar koja je za sada različita je da smo i Quasarr i Propagandu radili u koprodukciji s Denykenom odnosno Skansijem. Ovaj put sami produciramo album. Druga bitna razlika je da su se oba albuma miksala u hrvatskim studijima, sada šaljemo stvari na miks i postprodukciju u vanjske studije. Uvjeti i tehnička opremljenost su potpuno drugačiji. Što se u konačnici čuje na samoj zvučnoj slici. Treća i ne manje bitna stvar je ta da su nam u zadnje vrijeme svi govorili kako puno bolje zvučimo live nego na albumu. Ovim albumom pokušavamo uhvatiti taj live moment. Tu kemiju koja se desi među nama kada se popnemo na pozornicu.

Sergej: Ovoga puta odlučili smo ne ići u studio sa pripremljenim materijalom za cijeli album i tamo dovršavati pjesme,već snimiti svaku pjesmu zasebno i time svakoj dati vremena da sazri i zadovolji sve naše kriterije. Međutim desilo nam se da smo odbacili pjesmu za koju smo čak snimili video.

 

Pjesmu Ljubav radili ste sa Josipom Lisac. Recite nam kako je došlo do saradnje?

Boris: Pjesma je melodijom i aranžmanom vrlo bliska onome što Josipa pjeva, pa se ideja nametnula sama po sebi. Sve se dogodilo vrlo spontano, Josipa je suradnju s oduševljenjem prihvatila . Mislim da smo dobro pogodili njen senzibilitet.

 

Josipa ove godine proslavlja 40 godina od izlaska njenog prvog albuma. Kakav je bio osjećaj sarađivati s nekim ko je 40 godina na muzičkoj sceni? Jeste li imali tremu?

Boris: Sve je proteklo u vrlo ugodnom druženju bez ikakve nervoze. Suradnja s njom nam uvelike imponira i laska.

Sergej: Josipu sam upoznao u njenom najboljem izdanju – dok je u studiju snimala vokale za Ljubav. Bilo mi je totalno nadrealno izbliza slušati njen glas.

Filip: U početku kad je pristala na suradnja naravno da smo bili uzbuđeni. Pa, Josipa Lisac pjeva našu pjesmu. Tko ne bi bio uzbuđen? Ono što je mene najviše dojmilo kod suradnje s njom je izuzetno profesionalan odnos koji ima prema materijalu, samodisciplina i energija koju je uložila u sve to. S druge strane ima tu prirodnu potrebu da pazi na sitne detalje koji čine razliku. Jako je ugodno surađivati s nekim tko pazi i kome su važne takve stvari.

 

Imate li već neku informaciju kako je pjesma prošla kod publike?

Boris: Komentari na pjesmu su odlični, mislim da se publici jako sviđa.

Sergej: Pjesma ide brzo u uho i pod kožu međutim da li je pravi hit saznati ćemo tek nakon nekog vremena, kad prođe početna euforija.

 

Quasarr-photo Kristijan Vu_kovi_

 

Na prvom singlu s novog albuma Sjene sarađivali ste s Kevinom Paulom, zaduženim za miks i mastering, koji je radio s brojnim svjetskim muzičkim zvijezdama, na drugom singu Ljubav sarađivali ste sa Josipom Lisac, oboje su velika imena u svijetu muzike, ima li još nekih posebnih saradnika na ostalim materijalima novog albuma?

Filip: Kad govorimo o tehničkoj strani albuma sigurno mogu reći da ćemo nastaviti surađivati sa Kevinom Paulom što se tiče samog miksa, i sa Jay Frigolettom što se tiče masteringa. Za sada smo jako zadovoljni zvučnom slikom koju dobijemo. Ako pitate da li će na našem novom albumu biti drugih gostiju, to za sada ne možemo reći. Mislim da je za tako nešto ipak potrebno pogoditi trenutak, i potrebna je određena doza spontanosti. Za gostovanja i duete ipak treba pogoditi određen feeling. A to baš nije tako jednostavno. Ne otklanjam potpuno tu mogućnost, ali najvjerovatnije ne.

 

Koja Vam je najdraža pjesma sa prethodna dva albuma? Zašto?

Boris: Meni osobno – Propaganda – zbog groovea i jednostavnog, a upečatljivog teksta i melodije.

Dino: Pjesma Ljubav jedna mi je od dražih pjesama Quasarra

Sergej: Velika je razlika u doživljaju jedne pjesme kad se ista sluša i kad se svira. Teško kažem koju pjesmu najviše volim slušat jer to zavisi o prilici i momentu ali svirati najviše volim Ti jer je publika uvjek dobro prihvati pa joj to doda neku dodatnu dimenziju.

 

Koliko je teško u Vašoj muzičkoj formi uspjeti na hrvatskoj sceni? Planirate li se u budućnosti možda prebaciti na evropsku ili svjetsku muzičku scenu?

Boris: Planovi dakako da postoje, snimke se rade… ali za takvo što treba i odlična logistika i finansije. Sve u svoje vrijeme!

Sergej: Definiratje uspjeh! Osobno uspjeh mjerim krugom slušatelja koji stvarno cijene naš rad i koji se polako, ali konstanto širi. Međutim svjesni smo da nikad nećemo puniti stadione ili obogatiti se muzikom koju stvaramo po vlastitim kriterijima i ukusu.

 

Ove godine imate i novog bubnjara? Kako se uklopio u ekipu?

Filip: Od kad je Nevio otišao bilo nam je teško naći nekoga tko bi ga zamjenio. Dobrih bubnjara ima, ali trebala nam je i osoba koja bi bila kompatibilna s nama. Mi smo zajedno nekih manje više 13 godina, imamo “naš” smisao za humor, “naše” fore i ostalim bubnjarima bilo je teško ubaciti se. Bend je kompliciran način funkcioniranja više osoba koji različitim putovima žele doći na isto mjesto, usput raspravljajući čiji je put bolji, i tko je više u pravu. Nekome tko nije dio te cjeline može izvana sve skupa izgledati kaotično. Dino se super uklopio, osim što dobro svira, postao je član benda.

 

Dino, kako je Vama s njima?

Dino: Na početku je postojala nervoza i bilo je potrebno određeno vrijeme prilagodbe, no već duže vremena osjećam se super unutar benda. Ekipa je odlična, imam osjećaj da sam u svemu tome puno duže nego što jesam. Očekujem da će biti još bolje kako vrijeme bude prolazilo te se veselim zajedničkim sviračkim i prijateljskim trenucima.

 

Jelena Fabijan, back vokal, jedina je žena u bendu, šta mislite kako joj je s Vama dečkima?

Sergej: Mogu vam reći jedino da je nama sa njom super. Nekoliko puta bili smo primorani svirati bez Jelene i iskreno se nadam se da se to nikad više neće ponoviti.

Hrvoje: Uklopila se savršeno u muški svijet. Količina gluposti koja izleti iz nas uvijek je nanovo iznenadi. Blažena među QUASImuškarcima:)

Dino : Jelena je prva liga, sjajno društvo i mislim da ne može bez nas kao i mi bez nje. Uz nju tu je i Alisa, naša violinistica, koja nije svaki put sa nama na svirkama, s obzirom da je studentica muzičke akademije te ima puno obaveza, uglavnom super cura.

 

Nakon promocije albuma vjerovatno slijedi dosta svirki, imate li još nekih planova?

Hrvoje: Osim svirki nastavljamo raditi na novom materijalu za nadolazeći album.

Sergej: Nadamo se što većem broju nastupa jer nam je to najveća motivacija za nadaljni rad.

Filip: Trenutno se najviše koncentriramo na rad na novom albumu, tražimo to nešto što smo dobili na Sjenama i Ljubavi. Imamo u planu još neke projekte, posebno se veselimo jednom velikom koji će najvjerovatnije krenuti na proljeće. Ali o tome ćemo pričati kada bude vrijeme.

 

Kad Vas možemo očekivati u BiH?

Hrvoje: U novembru planiramo svirku u Tuzli.

 

 

Razgovarala: Besima Svraka

Fotografije: Goran Pleić i Kristijan Vučković

Više informacija o bendu potražite na njihovoj službenoj stranici Quasarr!

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.