Sarajevo dobilo podršku za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine

Release Date
06/10/2021

Naš glavni grad je dobio podršku za zajedničku organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine zajedno sa Barcelonom, a jedan od prioriteta bila bi izgradnja nove bob staze na Trebeviću. Ovu informaciju podijelila je i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić na svom Facebook profilu.

Grad Sarajevo je dobio podršku za zajednički nastup Barselone i Sarajeva na Olimpijskim igrama 2030. godine, kao i za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću za potrebe održavanja iste. Tako je danas odlučeno u Ljubljani na sesiji sa evropskim olimpijskim komitetima u organizaciji Olimpijskog komiteta Slovenije koji slavi 30 godina svog postojanja.
Olimpijski komiteti grupe zemalja Centralne i Istočne Evrope na čelu sa predsjednikom grupe Andrzej Krasnicki, koji je istovremeno i predsjednik poljskog olimpijskog komiteta, su dali punu podršku ideji zajedničkog nastupa. Predsjednici olimpijskih komiteta zemalja iz regije poput Makedonije, Albanije, Kosova i Slovenije su podržali ideju zajedničkog nastupa, kao i opravdanosti rekonstrukcije bob staze, obzirom da bi je njihove reprezentacije koristile za svoje treninge, a što bi uveliko olakšalo i pripreme za takmičenja. Njenom rekonstrukcijom, bila bi to jedina bob staza u regionu.
Naš rad i nastojanja sve su bliža konačnom cilju, napisala je gradonačelnica.
Podsjetimo, Zimske olimpijske igre 2030. godine će se organizovati u gradu kojeg odredi Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Organizator će biti odlučen na 139. zasjedanju MOK-a u Pekingu 2020. godine ili na 140. zasjedanju MOK-a u Mumbaiju 2023. godine.

Kandidati za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine su Vancouver (Kanada), Sapporo (Japan), Salt Lake City (SAD) te Barcelona-Pirineji (Španija, Andora, Francuska).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.