Sarajevo dobilo podršku za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine

Datum objave
06/10/2021

Naš glavni grad je dobio podršku za zajedničku organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine zajedno sa Barcelonom, a jedan od prioriteta bila bi izgradnja nove bob staze na Trebeviću. Ovu informaciju podijelila je i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić na svom Facebook profilu.

Grad Sarajevo je dobio podršku za zajednički nastup Barselone i Sarajeva na Olimpijskim igrama 2030. godine, kao i za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću za potrebe održavanja iste. Tako je danas odlučeno u Ljubljani na sesiji sa evropskim olimpijskim komitetima u organizaciji Olimpijskog komiteta Slovenije koji slavi 30 godina svog postojanja.
Olimpijski komiteti grupe zemalja Centralne i Istočne Evrope na čelu sa predsjednikom grupe Andrzej Krasnicki, koji je istovremeno i predsjednik poljskog olimpijskog komiteta, su dali punu podršku ideji zajedničkog nastupa. Predsjednici olimpijskih komiteta zemalja iz regije poput Makedonije, Albanije, Kosova i Slovenije su podržali ideju zajedničkog nastupa, kao i opravdanosti rekonstrukcije bob staze, obzirom da bi je njihove reprezentacije koristile za svoje treninge, a što bi uveliko olakšalo i pripreme za takmičenja. Njenom rekonstrukcijom, bila bi to jedina bob staza u regionu.
Naš rad i nastojanja sve su bliža konačnom cilju, napisala je gradonačelnica.
Podsjetimo, Zimske olimpijske igre 2030. godine će se organizovati u gradu kojeg odredi Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Organizator će biti odlučen na 139. zasjedanju MOK-a u Pekingu 2020. godine ili na 140. zasjedanju MOK-a u Mumbaiju 2023. godine.

Kandidati za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine su Vancouver (Kanada), Sapporo (Japan), Salt Lake City (SAD) te Barcelona-Pirineji (Španija, Andora, Francuska).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Aprilsko izdanje talijanskog Vogue magazina ima simboličnu naslovnicu