Netflix ekranizira roman STO GODINA SAMOĆE

Produkcijska kuća Netflix objavila je danas da su otkupili prava za ekranizaciju romana Sto godina samoće kolumbijskog pisca Gabriela Garcije Marqueza, prenosi Business Insider.

 

Riječ je o prvom pokušaju adaptacije jednog od ključnih djela tzv. latinoameričkog književnog booma. Iako su i ranije stizale brojne ponude za adaptaciju knjige u film, Marquez je strahovao od uprizorenja ove kompleksne priče i nije bio uvjeren da bi se mogla na pravi način prevesti u jedan ili čak dva filma. Sinovi pisca, Rodrigo Garcia i Gonzalo García Barcha bit će izvršni producenti projekta. Nobelovac je također tražio da film bude na španskom jeziku.

 

Sto godina samoće, remek-djelo latinoameričke književnosti učinilo je Marqueza predvodnikom latinoameričkog booma šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, upisavši magijski realizam u literarno naslijeđe cijelog svijeta. Roman je tokom više od pola vijeka prodan u oko 50 miliona kopija i preveden je na 46 jezika.

 

Još je rano za informacije poput imena scenariste ili glumaca, ali Ramos je naglasio da je Netflix opredijeljen da radi sa najtalentovanijim filmskim radnicima i radnicama u Južnoj Americi. Serija će se snimati u Kolumbiji, a priča je, kako je opisuje šotpredsjednik španske “filijale” Netflixa, Francisco Ramos, o vijeku koje je oblikovalo kontinent kroz diktature, rađanja novih zemalja, kolonijalizam.

 

fotografija_Ulf Andersen/Getty Images

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Umjetnička kolekcija Davida Bowieja na aukciji