RedBull RapLika 2016 iz ugla MCja sterMe

Release Date
15/06/2016

Nakon 4 godine (ako se ne varam) RAP/MC battle vratio se u grad i vjerujem da je u tom periodu dosta MCija skupljalo pančeve i da su došli motiviraniji nego ikad. Jedva se čekalo da se nešto ovako organizuje. S druge strane vjerujem da je tokom te pauze raja poželjela verbalne okršaje i sočne pančeve. Masa se okupila ispred Narodnog Pozorišta, cifra koja se spominje je više od 2 000 ljudi, željno iščekujući da takmičenje počne.

 

Samo takmičenje imalo je svojih posebnih, ali iskreno i dosadnih momenata. Međutim, puno je tu faktora koje treba uzeti u obzir i razumjeti da ne može baš svaki dvoboj biti vrhunski. Po mojoj slobodnoj procjeni, više od pola učesnika je u ranim dvadesetim (ako ne još uvijek i u teen godinama), stoga, vjerujem, da nisu imali puno live nastupa, pa sama pomisao da trebaš stati pred više od 2000 ljudi samo od sebe zastrašuje. Ako uzmemo u obzir to neiskustvo onda je nekoliko lošijih momenata sasvim opravdano i nije nešto zbog čega treba popljuvati kako event tako i same učesnike.

Nisam jedan od onih koji se vodi logikom: Loše je? Pa, haj’ ti bolje!, ali u ovom slučaju stvarno moram reći BROJNI reperima i dobrom dijelu rap publike, koji su popljuvali i takmičare i sam battle – Ko vam je branio da se prijavite kad vam je ovo bilo loše, što automatski znači da vi možete bolje? Toliko repera na svakom ćošku, a kad treba nastupati ili URADITI NEŠTO… nigdje nikoga! Nezadovoljni pojedinci iz rap publike, pa uložite malo više vremena i prilike u slušanje domaćeg, (kad kažem domaćeg mislim samo na BiH) otiđite na koji party, na koji nastup, zahtjevajte od tih repera bolje izvedbe i rad i onda kritikujte iste. Nemate pravo dođi na jedan battle u 5 godina i odmah je sve 0 bodova… ne ide to. Da se razumijemo kritike nam fali i dobrodošla je, ali ona prava, argumentovana kritika, kojoj nije za cilj da traži dlake u jajetu, nego da ukaže na loše stvari kako bi se ispravile i sutra bile još bolje.

 

Da ne dužim, battle je odnio najbolji takmičar, u to nema dileme, tako da respect Darko Richter, moj savjet bi bio da iskoristi ovo kao još jedan motiv više da se nastavi baviti ovim i da sve od sebe da kako bi uradio nešto po tom planu, ALI nešto što on želiš, a ne što drugi misle da bi trebao. Noti Limon, drugoplasirani, respect također, ogromna energija, mislim da momak može fristajlat do sabaha, no drugi put malo samo sve to staviti pod kontrolu i fokusirati energiju na pravi način i rezultat neće izostat! Ostatak ekipe koja se takmičila, svaka čast za hrabrost, samo rokajte. Bilo je odličnih fristajlera među ekipom, ali još jednom, ljudi/reperi/MCiji moraju razlučiti šta je freestyle, a šta battle. Protivnika nisi uvrijedio ako si fristajlao 3minute bez stajanja, a najgore što si mu rekao je da izgleda k’o p**** ili mu u 3min 30 puta opsovao mamu koja tebi ništa nije skrivila, jadna žena. Panč, panč i samo panč, ali onaj od kojeg će i potomci protivnika osjećati posljedice i to provući kroz freestyle, iz glave, u momentu i to je to. Kako god, ekipa takmičara RESPECT!

https://www.youtube.com/watch?v=EZkLZkrh83s

 

Ono zbog čega sam se ja prijavljivao pa i ove godine odazvao pozivu da budem dio svega je upoznavanje novih ljudi, dijeljenje pogleda i iskustava sa istim. Nedavno sam upoznao Vedrana Sokola i Branimira Toza i proveo s njima nekoliko sati. Likovi koje sam znao sa YouTube klipova Rap Skillz Channela, ali nikad do tada ih nisam sreo. Kad je priča krenula toliko smo zajedničkih tema našli. TO JE TO! Poseban pozdrav i respect ide za LEGOSE i nadam se da taj RAP SKILLZ napokon stiže i u Sarajevo i to čim čim prije! Hvala i sarajevskoj raji koja je fino ispratila moj dio nastupa, zbog takvih imam jednu veliku želju da se malo aktiviram na polju sklapanja rima i rokanja micova!

RapLika je nešto što nam je trebalo, kako nama koji smo bili dio toga iza kulisa, tako i onima koju su stajli ispred bine. Super stvar za mlade, nepoznate MCije da dobiju priliku da se pokažu da se čuje za njih, da im jedan Edo Maajka da savjet. Da vide kako je to izaći pred veliki broj ljudi, za mladu publiku da vide da ima još nešto pred raznih talenta, da mogu prisustvovati nekom takmičenju, a da ih niko ne podsjeća svake dvije sekunde na koji broj za koga mogu glasati. Za Sarajevo da još jednom pokaže svoj urbani karakter i da je dorastao jednom ovakvom dešavanju, pa što ne i većih razmjera. Ono što svi pobrojani trebaju raditi je upravo to RADITI, pa da battle 2017. bude nešto do sad neviđeno na ovim prostorima!

Ostajte mi dobri i zdravi i do sljedećeg druženja, voli vas sterMa!!!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.