Novi Artezov mural u Kazahstanu nosi jaku poruku o slobodi

Nakon Kaira Artez svoju umjetnost seli u Kazahstan, tačnije u grad Almati, najveći grad u Kazahstanu, koji je nekad bio glavni grad. Artez je ovaj put naslikao muškarca u tradicionalnoj kazaškoj odori kako vozi žensko biciklo. Mural predstavlja simbol slobode izbora.

 

 

Artez_Almaty_Kazakhstan_02_square_mini

 

Tokom mojih putovanja sretao sam mnogo različitih osoba, koji žive u strahu da će ih porodica napustiti ako se ne budu ponašali onako kako im ona nalaže. U mom svijetu, muškarci i žene su jednako slobodni. Imaju jednako pravo da biraju svoj životni put i slobodno biraju sve ono što ih čini sretnim. Ako želi on će voziti biciklo ponosno i bez straha da će biti osuđen, a ona će izabrati muškarca s kojim želi provesti ostatak svog života. On će biti ‘kućanica’ ako to želi, ona će se posvetiti svojoj karijeri ako to želi i postati ‘muškarac’ koji se brine za svoje pleme. Njihov život pripada samo njima i prodica je tu da ih podrži, a ne iskorištava. Lekcije o tradiciji i vrijednostima su bitne i mogu nam koristiti, međutim, sloboda izbora nikad nam ne bi trebala biti oduzeta. Ako možemo izabrati da slijedimo tradiciju kojom se ponosimo, isto tako možemo izabrati i da vozimo žensko biciklo samo zato što nam se vozi, rekao je Artez.

 

Artez_Almaty_Kazakhstan_03_mini Artez_Almaty_Kazakhstan_05_mini Artez_Almaty_Kazakhstan_08_mini Artez_Almaty_Kazakhstan_09_mini

 

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Trideset godina MASTER OF PUPPETS albuma