Novi Artezov mural u Kazahstanu nosi jaku poruku o slobodi

Nakon Kaira Artez svoju umjetnost seli u Kazahstan, tačnije u grad Almati, najveći grad u Kazahstanu, koji je nekad bio glavni grad. Artez je ovaj put naslikao muškarca u tradicionalnoj kazaškoj odori kako vozi žensko biciklo. Mural predstavlja simbol slobode izbora.

 

 

Artez_Almaty_Kazakhstan_02_square_mini

 

Tokom mojih putovanja sretao sam mnogo različitih osoba, koji žive u strahu da će ih porodica napustiti ako se ne budu ponašali onako kako im ona nalaže. U mom svijetu, muškarci i žene su jednako slobodni. Imaju jednako pravo da biraju svoj životni put i slobodno biraju sve ono što ih čini sretnim. Ako želi on će voziti biciklo ponosno i bez straha da će biti osuđen, a ona će izabrati muškarca s kojim želi provesti ostatak svog života. On će biti ‘kućanica’ ako to želi, ona će se posvetiti svojoj karijeri ako to želi i postati ‘muškarac’ koji se brine za svoje pleme. Njihov život pripada samo njima i prodica je tu da ih podrži, a ne iskorištava. Lekcije o tradiciji i vrijednostima su bitne i mogu nam koristiti, međutim, sloboda izbora nikad nam ne bi trebala biti oduzeta. Ako možemo izabrati da slijedimo tradiciju kojom se ponosimo, isto tako možemo izabrati i da vozimo žensko biciklo samo zato što nam se vozi, rekao je Artez.

 

Artez_Almaty_Kazakhstan_03_mini Artez_Almaty_Kazakhstan_05_mini Artez_Almaty_Kazakhstan_08_mini Artez_Almaty_Kazakhstan_09_mini

 

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.