69. Berlinale: Počasni Zlatni medvjed za CHARLOTTE RAMPLING

Berlinski međunarodni filmski festival Berlinale dodjeljuje počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo britanskoj filmskoj i pozorišnoj glumici Charlotte Rampling, a u sklopu 69. izdanja bit će joj posvećen program Homage u kojem će biti prikazana selekcija njenih filmova.

 

U noći dodjele nagrade, 14. februara 2019, bit će prikazan film Il portiere di notte (The Night Porter,1974), rediteljice Liliane Cavani.

Charlotte Rampling je snimila više od 100 uloga u filmovima i televizijskim emisijama. Bila je gošća Berlinalea nekoliko puta, a 2006. je bila i predsjednica internacionalnog žirija 56. izdanja festivala, a 2015. osvojila je Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu u filmu 45 years. Za istu ulogu nominovana je za Oscara, te osvojila svoju drugu nagradu European Film Award za najbolju glumicu.

 

– Jako sam sretan da je Homage posvećen sjajnoj glumici Charlotte Rampling, ikoni nekonvencionalnog i uzbudljivog filma, rekao je direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

 

Nakon što je završila Royal Court Theatre, njena filmska karijera počinje 1965. Jedna od prvih uloga bila je u britanskom filmu Georgy Girl (1966), reditelja Silvija Narizzanoa. Uloga u filmu Luchinoa Viscontija 1969. u političkoj drami La caduta degli dei (The Damned) donijela je Ramplingovoj internacionalnu slavu i počinje sarađivati sa brojnim talijanskim rediteljima. Njezina uloga u filmu Il portiere di notte pokrenula je niz polemika. Rampling igra žrtvu koncentracijskog kampa koja se slučajno susreće sa časnikom nacističkog SS-a koji je natjera u sadomasošističke seksualne igre.

 

Ludivine Sagnier, Charlotte Rampling. Swimming Pool. Regie/director: François Ozon. Foto/photo: © Jean-Claude Moireau / Studiocanal
Ludivine Sagnier, Charlotte Rampling. Swimming Pool. Regie/director: François Ozon. Foto/photo: © Jean-Claude Moireau / Studiocanal

 

Od sedamdesetih prošlog vijeka počinje njena karijera u Americi. Dobija ulogu u filmu Dicka Richardsa Farewell, My Lovely (1975), te ulogu melanholične Dorrie u filmu Woodyja Allena Stardust Memories (1980). Dvije godine kasnije igra u trileru The Verdict (1982) sa Paulom Newmanom i Jackom Wardenom.

 

Film Laurent Cantete Vers le sud (Heading South, 2005) emocionalna je drama za koju je Charelotte osvojila CinemAvvenire nagradu na Venice Film Festivalu. Glumica dosta djeluje u kulturnoj razmjeni između Francuske i Velike Britanije, pa je nagrađena i nagradom Order of the British Empire (OBE) 2000. godine.

 

 

Charlotte Rampling. Max mon amour. Regie/director: Nagisa Oshima. Foto/photo: © Studiocanal
Charlotte Rampling. Max mon amour. Regie/director: Nagisa Oshima. Foto/photo: © Studiocanal

 

U dokumentarnom filmu Charlotte Rampling: The Look, njemačka rediteljica Angelina Maccarone kreirala je sveobuhvatni portret glumice. Charlotte je imala i niz zanimljivih uloga u TV serijama, kao što su Dexter (2013) i Broadchurch (2015).

 

Ove godine je igrala u tri filma Red Sparrow sa Jennifer Lawrence, The Little Stranger i filmu Voyez comme on danse (Kiss & Tell). Njen novi film Benedetta rezervisan je za 2019. 

 

 

Homage filmovi na 69. Berlinaleu: 

 

– La caduta degli dei (The Damned),1969, Luchino Visconti

– Charlotte Rampling: The Look, 2011, Angelina Maccarone

– Hannah, 2017, Andrea Pallaoro

– Max mon amour,1986, Nagisa Oshima

– Il portiere di notte (The Night Porter),1974, Liliana Cavani

– Sous le sable (Under the Sand), 2000, François Ozon

– Stardust Memories, 1980, Woody Allen

– Swimming Pool, 2003, François Ozon

– The Verdict, 1982, Sidney Lumet

– Vers le sud (Heading South), 2005,  Laurent Cantet

 

 

Homage se prikazuje pod pokroviteljstvom Deutsche Kinemathek.

 

 

tekst_FBL/Maja Hadžimusić

fotografija_Sous le sable (Unter dem Sand / Under the Sand) / foto_Jean-Claude Moireau / Studiocanal

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.