Ljeto donosi obilje sočnih, ukusnih plodova koji nas prosto mame da od njih napravimo ukusne poslastice i maksimalno uživamo. Hrskave kruške, osvežavajuće breskve i nektarine, kiselkaste borovnice, maline i kupine…. Opcija je toliko, pa kako se odlučiti za samo jedno voće? Zbog toga smo danas za vas priremili recept za savršeno mekan i sočan kolač pun najrazličitijeg voća, koji se topi u ustima i kome niko neće odoljeti.
za tijesto je potrebno
- 200 g pšeničnog brašna
- 80 g šećera
- 125 g omekšalog putera
- 1 jaje
za nadjev
- 300 g marcipana
- 150 g omekšanog putera
- 2 supene kašike šećera u prahu
- 2 jaja
- 1 žumance
- razno voće (kruške, narandže, šljive, maline, trešnje, nektarine, kajsije, kupine…)
za glazuru
- 1 bjelance
- 50 g šećera u prahu
priprema
Prosijte brašno u veliku posudu. Dodajte šećer, puter i jaje i formirajte homogenu pastu, pa stavite tijesto u frižider na najmanje jedan sat. Razvaljajte tijesto pomoću oklagije tako da pokrijete unutrašnjost kalupa ili tepsije za pečenje. Zagrijejte rernu na 180°C.
Marcipan krupno izrendajte i pomiješaje sa puterom i šećerom. Dodajte dva jajeta, jedno po jedno, zajedno sa žumancetom (bjelance ostavite za glazuru). Mješajte da dobijete glatku pastu, pa je ravnomjerno nanesite preko kore.
Voće isjecite na komade (bobice ostaju cijele) i poredajte ih preko fila (paste od marcipana). Pecite oko 35 minuta ili dok kolač ne dobije lijepu zlatnožutu boju.
U međuvremenu pomiješajte bjelance i šećer u prahu. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi, nanesite tanki sloj glazure preko kolača, još dodajte bobičastog voća. Isijecite, poslužite i uživajte.
Bon appetit!