Studio Ghibli i Hayao Miyazaki rade na dva nova filma u 2020. godini

U septembru prošle godine HBO Max je osigurao prava na sve filmove Studija Ghibli, pa ćemo tako Princess Mononoke, My Neighbor Totoro, Spirited Away, kao i mnogie druge Ghibli filmove moći gledati na novom streaming servisu WarnerMedije koji će biti lansiran na proljeće ove godine. No to već vjerojatno znate, ali možda ste propustili nešto noviju vijest, da je Studio Ghibli službeno potvrdio da radi na dva nova filma u 2020. godini. Hayao Miyazaki, glavni animator kultnog animacijskog studija, objavio je u svojoj novogodišnjoj poruci da ove godine radi na dva nova filma. Poruka je započela potvrđivanjem ranijih službenih najava, za izgradnju tematskog parka Ghibli, koji svoja vrata treba otvoriti 2022. godine; adaptacije Nausicaä of the Valley of the Wind u predstavu u kabuki stilu.

 

Iako se o drugom filmu gotovo ništa ne zna (niti da li je riječ o kratkom ili dugometražnom uradku, kao što nije poznat ni stil animacije), Ghibli je tokom posljednjih nekoliko godina polako otkrivao detalje o prvom. Režira ga ni manje ni više nego sami Miyazaki. Kimi-tachi wa Dō Ikiru ka (How Do You Live?) oživjet će likove iz istoimenog romana iz 1937. godine čiji je autor Genzaburō Yoshino. Avanturistička fantastika o odrastanju slijedi 15-godišnjeg Koperua i njegovog ujaka. Film će biti Miyazakijeva prva dugometražna produkcija otkako se vratio iz penzije 2016. godine. Film nema službeni datum izlaska, ali je u jednom trenutku bio u planu za Ljetne olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Sada, nako što je u septembru otkriveno kako je tek 15% filma završeno, se predviđa da će film izaći negdje između 2021. i 2022. godine.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Programske sekcije Re:Versus i Annals of Crosscuts dostupne na online platformi Pravo Ljudski