U čast 30. rođendana SARTR-a bit će upriličena premijera predstave RECHNITZ – ANĐEO UNIŠTENJA

Datum objave
07/02/2022

U okviru  obilježavanja jubileja, 30. godina od osnivanja Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a bit će upriličena premijera predstave Rechnitz – Anđeo uništenja koja će biti izvedena 18. februara na sceni SARTR-a, a 26. februara na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Predstava nastaje prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica sa njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost. Režija ove predstave povjerena je austrijskoj rediteljici Sabine Mitterecker.

Predstava se realizira u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, što je ujedno i prva koprodukcija jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara. U predstavi igraju glumice i glumci iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK Mostar: Selma Alispahić, Jelena Kordić, Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović.

Radnja drame Rechnitz – Anđeo uništenja bavi se događajem koji se  desio u noći između 24. i 25. marta 1945. kada je grofica Margit von Batthyány, priredila u svom zamku Rechnitz u Burgenlandu gozbu za komšije, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire – od kojih je jedan bio njen ljubavnik – a i za nekolicinu dobrih strijelaca iz redova nacista. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Jevreja na prinudnom radu. Svi su pobijeni te noći, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje grobnice. Oni su ubijeni sutradan. U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima. Tragovi zločina su uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene. Ovaj tekst bez sumnje može povezati Austriju nakon Drugog svjetskog rata i trenutno stanje u regiji, gdje zločini nisu završeni ni desetljećima nakon kraja rata.

Scenografkinja predstave je Monika Močević, kostimografkinja Lena Samardžić, saradnica na pokretu Amila Terzimehić, korepetitorica Tijana Vignjević, a asistentice rediteljice Nejra Babić i Rea Jugo. Producenti predstave su Aleš Kurt, Ishak Jalimam i Ivan Vukoja. Tekst je prevela Bojana Denić.

Predstava se realizira u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i HNK Mostar, u partnerstvu sa Theatre.punkt i Realstage, te uz podršku: Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, Grada Beča, Federalnog ministarstva za umjetnost, kulturu, državnu službu i sport Republike Austrije, Fonda za budućnost Republike Austrije, USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima, Federalnog ministarstvo kulture i sporta i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Premijera na sceni SARTR-a je 18. februara, a reprize 19. i 20. februara sa početkom u 20:00 sati. Premijera u Mostaru, na sceni HNK, biće izvedena 26. februara, a reprize 27. februara  i 3. i 4. marta sa početkom u 20:00 sati.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Naopako naslikani mural