U Galeriji Manifesto izložba stripova i karikatura na temu slobode medija

Release Date
13/05/2024
ilustracija
Armend Ajredini

Ambasada Kraljevine Nizozemske u saradnji sa Galerijom Manifesto poziva vas na otvorenje izložbe Western Balkans Media Freedom Cartoon Competition koje će biti upriličeno 16. maja s početkom u 18:00 sati u Despićevoj 3, Sarajevo. Izložba je rezultat prvog regionalnog strip konkursa na temu slobode medija na Zapadnom Balkanu, a koji je realizirao Cartoon Movement u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Nizozmske.

Ukupno 95 autora/ica iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, poslalo je 186 radova, a stručni žiri odabrao je 44 rada koji čine ovu izložbu. Osim ovih, u selekciju su uključeni i radovi karikaturista/kinja iz Nizozemske sa svojim satiričnim
pogledom na slobodu medija.

Rešad Sultanović

Sloboda medija je od ključnog značaja za funkcionalnuu demokratiju. Pozudanim izvještavanjem i istraživačkim novinarstvom građani/ke se informišu o tome šta se dešava u društvu i unutar vlade, formirajući tako osnovu za zdravu javnu debatu. Izložba Western Balkans Media Freedom Cartoon Competition na satiričan i kritički način skreće pažnju na važanost slobode medija kao jednog od temelja demokratskog društva.

Izložba će biti otvorena do 23. maja 2024. godine, a svi zainteresovani mogu je pogledati od utorka do subote u periodu od 12 do 20 sati, te nedjeljom u periodu od 12 do 14 sati.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.