U Galeriji Brodac samostalna izložba Bekteši Kemila

Datum objave
14/05/2021
naslovna fotografija
Iz ciklusa radova Bekteši

Galerija savremene umjetnosti Brodac sa zadovoljstvom najavljuje samostalnu izložbu Bekteši Kemila, mladog vizualnog umjetnika. Ovom izložbom GSU Brodac ujedno najavljuje ljetni program za 2021. godinu, pod nazivom 5 ispod 25, u okviru kojeg će biti predstavljeni mladi/e umjetnici/e iz čitave Bosne i Hercegovine.

U ciklusu radova Bekteši, umjetnik Kemil Bekteši potiskuje nelagodu izlaganja tuđem pogledu, te u multimedijalnoj postavci problematizira i estetizira sebe. To čini na način da poopštavajući sebe, vlastito Ja pretvara u znak. Vizualni i jezički znakovi, kao što su autorovo ime i prezime, ili njegovo lice, postaju univerzalne oznake savremenog čovjeka koji se našao u škripcu između individualnog i kolektivnog. Bektešijev put do mjesta pripadanja obilježen je konstatacijom Dok su u djetinjstvu moji vršnjaci skupljali sličice fudbalera, ja sam skupljao nacionalnosti. Upravo mijenjanje nacionalnih dresova, parodira i ironizira društveni kontekst obilježen etnodeterminizmom, izlazi izvan vještački postavljenih okvira konstituisanja identiteta i postaje ptica koja leti izvan kaveza.

Bekteši je rođen u Beogradu 1997. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti, završio je u Sarajevu, nakon čega upisuje Akademiju likovnih umjetnosti UNSA, Odsjek slikarstvo. Do sada je izlagao na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, kao najbolji student Odsjeka za slikarstvo nominovan je za godišnju nagradu ALU Alija Kučukalić, a 2020. godine bio je finalista za prestižnu nagradu ZVONO (YVAA, Young Visual Artist Award).

 Svi zainteresovani postavku će moći pogledati do 6. 6. 2021.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
TOYOTA slavi žensku snagu