U Sarajevu uz predavanje arhitekte HEINRICHA WOLFFA uspješno održane četvrte Noći arhitekture

Release Date
01/08/2022

Početkom jula održane su četvrte po redu Noći arhitekture u ovoj godini i to na dvije različite lokacije. Prvi dio večeri je počeo u Urban Design Studiju pod nazivom Nights of architecture: Sarajevo x Cape Town, gdje je sarajevska publika imala priliku da čuje predavanje južnoafričkog arhitekte Heinricha Wolffa.

Wolff je pokazao nekoliko aktuelnih projekata koje radi pod arhitektonskim studiom Wolff Architects koji je osnovao sa svojom partnericom Ilde Wolff ali i nekoliko projekata koje je radio sa svojim studentima. Ono što je posebno dojmilo publiku jeste Wolffov pristup projektima; nebitno kojeg arhitektonskog ili urbanističkog nivoa, Wolff je nekoliko puta naglasio da je njegov cilj da kao arhitekta iskoristi svoje sposobnosti da doprinese lokalnim zajednicama, gdje god da to bilo, u Cape Townu ili šire. Napravio je i poređenje Sarajeva sa Cape Townom, te podvukao da je očigledno da se ova dva grada susreću sa sličnim izazovima – Sarajevo ga je oduševilo zbog svoje pristupačnosti, mjerila prilagođenog čovjeku ali i zbog generalne atmosfere i ljudi. Tokom predavanja je spomenuo i kratku posjetu Visokom gdje je zajedno sa Jasminom Sirčom, Hubert Klumpnerom i Michael Walczakom obišao Šerefudinovu Bijelu džamiju koju je projektirao Zlatko Ugljen, a za koju je dobio Aga Khanovu nagradu za arhitekturu. Wolff je svoje predavanje završio sa pozivom na razgovor te je insistirao da je upravo razgovor – razmijena informacija ono što treba da bude suština ovakvih događaja.

Heinrich Wolff je arhitekta i project manager sa preko 20 godina iskustva te je tokom svoje karijere nagrađivan više puta nagradama poput Daimler Chrysler Award for Architecture (2007), Lubetkin Award (2015), a 2011. godine je izabran za Designer of the Future by the Wouter Mikmak Foundation. Wolff je gostujući profesor na ETH Zurich, IUAV u Veneciji, Washington University u St.Louis te je redovni profesor na UCT u Cape Townu. Njegove projekte publika je mogla vidjeti na Bijenaleu arhitekture i urbanizma u Shenzhenu, u Louisiana Museum of Modern Art te na Arhitektonskim bijenalima u Veneciji, Chicago i Sao Paolo.

Nakon nešto više od 2 sata, prvi dio Noći arhitekture je završen te su se publika, gosti i organizatori prebacili u nedavno otvoreni coffee bar podno Olimpijskog muzeja u Sarajevu – Kawa. U Kawa je sa početkom u 20.00 počeo drugi dio događaja pod nazivom Nights of architecture x Gazzda: Klabika Collective ¼ @Kawa gdje su gosti osim prelijepog ambijenta mogli i da uživaju u druženju i muzici by Klabika collective 1/4. Kawa je veoma brzo postala nezamijenjivo i omiljeno okupljalište u samom srcu Sarajeva, a iza ovog fantastičnog enterijera stoji bosanskohercegovački arhitekta Armin Mešić (Fo4a Arhitektura). Mešić je za ovaj enterijer dobio i priznanje za najbolji enterijer na ovogodišnjem Collegium Artisticumu (žiri: Hrvoje Njirić, Boris Cindrić i Emir Salkić). Cijelokupni dojam prostora upotpunjuje i namještaj u potpisu Gazzda koji podiže cijeli prostor na jedan novi nivo. Gazzda je dugogodišnji prijatelj i partner Noći i Dana arhitekture, a se svi rado sjetimo Gazzda Rooftop partyja u sklopu Dana arhitekture 2019.

– Ovakve saradnje i networking su ono što je suština svih događaja koje radimo, bilo to da su Noći arhitekture, Dani arhitekture ili neki od naših drugih projekata. Sarajevo je naš urban lab i uvijek smo otvoreni da organizujemo neki novi doživljaj za našu publiku i zajednicu. Saradnja sa Gazzda i Kawa je za nas bilo fantastično iskustvo koje nadamo se da ćemo ponoviti u budućnosti. Voljela bih da spomenem i zahvalim se još jednom našim prijateljima i partnerima iz Urban Design Studio i sa ETH Zurich koji su sa nevjerovatnim entuzijazmom prigrlili Sarajevo kao svoj drugi dom, rekla je Dunja Krvavac, koordinatorica Dana i Noći arhitekture i članica LIFT – prostorne inicijative.

Dani arhitekture Sarajevo su do sada djelovali kao godišnji festival, a od 2022. oficijelno se transformišu u bijenale, događaj koji se dešava jednom u dvije godine. Ova transformacija je rezultat rasta Dana arhitekture kao jednog od najbitnijih arhitektonskih događaja u regiji – sljedeći Dani arhitekture Sarajevo su planirani za septembar 2023. godine, a do samog festivala publika u Sarajevu, u nekoliko gradova u BiH te u Hrvatskoj će imati priliku da prati seriju Noći arhitekture, događaja koji polako uvode publiku u samu temu festivala koja će biti najavljena početkom sljedeće godine.

– Ciklus 22/23 je počeo u martu sa Nights of architecture: Sarajevo x Barcelona with Relja Ferušić and Carles Enrich kada smo se osvrnuli na potencijalnu ko-kandidaturu Sarajeva za Zimske olimpijske igre u Barceloni 2030. te na značaj olimpijskog naslijeđa u Sarajevu sa posebnim osvrtom na bob stazu na Trebeviću – u aprilu smo razgovarali sa Hubert Klumpnerom i Michael Walczakom u sklopu Nights of architecture: Sarajevo Urban Transformation o zajedničkom projektu ETH Zurich, Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo – dok smo u maju prvi put organizirali događaj izvan Sarajeva pod nazivom Noći arhitekture: Sarajevo x Bihać_Dinko Peračić, Miranda Veljačić, Ena Kukić i Dinko Jelečević, a sve u skopu Sedmice arhitekture Bihać. Posljednje Noći su zaključile ovu prvu seriju događaja, a već u septembru nastavljamo punom parom dalje u zimsku sezonu, istaknula je Dunja Krvavac, koordinatorica Dana i Noći arhitekture i članica LIFT – prostorne inicijative.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.