Walk With Me: Film kao meditacija

Prije dva mjeseca proveo sam nekoliko noći u stanu svoje mame gdje smo svaku noć rukama hvatali bubamare koje bi mahnito udarale u sijalice. Problematične su ako se nakote, govorila je ona. Scena koja prikazuje bubamare kako se grupišu na dovratku meditacijskog centra u Francuskoj podsjetila me na njene riječi. Razlika između scena iz mog života i filmske priče je ipak postojala; bubamare u francuskom Dordogneu mirno kroče svojim misterioznim putevima dok monasi iz Plum Villagea u tišini obavljaju svoje dnevne obaveze.

 

Nakon tri godine snimanja u uvjetima koji dosad nisu bili stvoreni za filmadžije, dokumentarni film Walk With Me autora Maxa Pugha i Marca J. Francisa počeo je ove jeseni igrati na izabranim festivalima i u kino dvoranama širom svijeta. Priča je to o monasima vijetnamskog zen majstora Thicha Nhata Hanha, jednog od najpoznatijih učitelja zen budizma danas, čovjeka čiji su lik i djelo osnova interesovanja Zapada za filozofije Istoka, rame uz rame uz učitelje kakvi su Shunryu Suzuki, Dalai Lama i Jack Kornfield. Priča je ovo o, po standardima koje živimo skoro svi danas, uistinu neobičnim ljudima koji su se odrekli materijalnog i počeli štovati ljepotu trenutka u kojem žive.

 

Prije nego smo započeli rad na filmu, znao sam veoma malo o Thichu Nhatu Hanhu, ali sam oduvijek imao interesovanje za zen budizam, pojašnjava Marc J. Francis, Postao sam otac i počeo sam čeznuti za više svjesnosti i prisutnosti u svom životu, ne samo za sebe, već i za one koje volim – prvenstveno svoju djecu.

 

Max Pugh dijeli još intimniju priču o osnovnoj ideji:

 

Prije više od deset godina, moj mlađi brat se odrekao svog novca, automobila i kuće, i zamonašio se u redu zen majstora Thicha Nhata Hanha. Ali tek kada me stariji monah za vrijeme sjevernoameričke i kanadske turneje njihove zajednice upitao da li bi mogli snimiti film o njima, imao sam priliku iskusiti njihov život iz prve ruke.

 

walkwithme2

 

Pandan zen budizmu u poeziji je haiku, tradicionalna forma japanske poezije koja baš kao i ova grana budizma može predstavljati apsolutni besmisao onima koji se sa istom susreću prvi put. Film Walk With Me, baš kao i haiku, odustaje od ustaljenih filmskih narativa, pokušavajući zarobiti na traci svjesnost o trenutku koja je osnova učenja Thicha Nhata Hanha i njegovih prethodnika.

 

Marc J. Francis se prisjeća samog procesa snimanja:

Snimanje je postalo forma praktikovanja pozornosti na trenutak. Morali smo se riješiti vlastitih očekivanja jer nikad nismo mogli znati šta će se desiti u idućem momentu. Nekim danima nismo mogli snimiti ama baš ništa, dok smo za vrijeme drugih uspjeli snimiti fantastične scene. Htjeli smo otkriti filmski jezik kojim bi prenijeli publici vlastita iskustva iz manastira, kako bi se sve doimalo kao vid meditacije.

 

Walk With Me se zaista doima kao iščašena forma dokumentarnog filma. Sve ono na šta ste navikli u ovom slučaju ne postoji ili je modifikovano kako bi poslužilo ideji promocije meditacije i pozornosti na trenutak, formi življenja koja je zgažena pod točkovima našeg svakodnevnog jurcanja za vlastitim idealima, ispunjenjem zahtjeva ega i doživljavanjem sebe kao osamljene stijene u okeanu univerzuma.

 

 

Benedict Cumberbatch narator filma

 

Naracija Benedicta Cumberbatcha, poznatog po ulogama u Marvelovom Dr. Strangeu i BBC-jevom serijalu Sherlock Holmes je hipnotizirajuća. Doima se kao vođena meditacija, prvenstveno zbog svog sadržaja; Cumberbatch dubokim i staloženim glasom izgovara sjećanja Thicha Nhata Hanha zapisana u njegovim ranim dnevnicima. Zvuci i prizori prirode su naglašeni sa ciljem koncentrisanja pažnje onih koji gledaju na male, na prvi pogled nebitne stvari. Muzika je u filmu skoro pa nepostojeća, na površinu izranja u rijetkim scenama i isključivo u okvirima koje postavi kadar. Muzika ne nosi scenu, već scena nosi muziku.

 

 

walkwithme3

 

Glavni likovi koji odbijaju da budu i glavni i likovi

 

Kao što je jedan od prvih zadataka meditatora tiha opservacija njihovog okruženja bez da se involviraju, tako se autorski tandem Francis i Pugh odnosi ka monasima koje snimaju. Thich Nhat Hanh nosi priču filma svojom zadivljujućom aurom, ali ni u jednom trenutku nije važniji od njegovih sljedbenika, onih koji su uz njega dugi niz godina i onih čiji su pramenovi kose odsječeni za vrijeme ceremonije u meditacijskoj hali Plum Villagea.

 

Okarakterisati Walk With Me kao film o religiji bio bi težak slučaj neshvatanja same ideje. Nakon što neuobičajene devedeset i tri minute prohujaju ispred vaših očiju, mogli biste se zapravo zapitati šta ste gledali. Film koji akcentira zvuke koje inače ne primijetimo, prizore koji nam prolaze ispred očiju bez da ih zapravo vidimo i izbjegava pojasniti bilo koju od ideja koje su zapravo osnovne teme filma ni na jedan način ne vrijeđa inteligenciju svoje publike, čak staviše – autori i protagonisti su sasvim sigurni da ćete u jednom trenutku uvidjeti da je ovo film o svima nama. Bez propagande i suvišnih riječi, Walk With Me je oda blaženoj tišini i smiraju koji možemo pronaći sami u sebi, bez obzira ko smo i gdje smo. Sve što trebamo uraditi je sjesti i sjetiti se da je jedini način da izađemo vani onaj ka unutra.

 

 

walkwithme4

 

Ko je Thích Nhất Hạnh?

 

Vijetnamski mirovni aktivista, spiritualni vođa i pisac Thích Nhất Hạnh rođen je 11. oktobra 1926. godine. Autor je više od stotinu knjiga. Inspirisan praksom humanističkog budizma kineskih aktivista Taixua i Yinshuna, Thích Nhất Hạnh u svojoj knjizi Vietnam: lotos u moru vatre definiše angažovani budizam, praksu iznalaženja nenasilnih rješenja društvenih, političkih i ekoloških kriza, kao i nepravde učinjene nad pojedincima i društvima. Angažovani budizam promoviše nenasilni otpor u konfliktu baziran na idejama meditacije, duhovnog razvoja i svjesnosti o trenutka u kojem se pojedinac nalazi.

 

Kritikujući nasilje i izražavajući želju za prestankom patnje Vijetnamaca u vijetnamskom ratu, Thích Nhất Hạnh se našao na meti vlade oba Vijetnama, što je rezultiralo njegovim egzilom šezdesetih godina. U domovinu se uspio vratiti tek 2005. godine.

 

Inspirisan njegovim djelima, Martin Luther King ga 1967. godine predlaže kao kandidata za Nobelovu nagradu za mir. 1982. godine u južnom dijelu Francuske Thích Nhất Hạnh osniva Plum Village, meditacijski centar u kojem danas živi više od 200 monaha i monahinja.

 

U novembru 2014. godine Thích Nhất Hạnh je dobio moždani udar koji ga je ostavio djelomično paraliziranog i onemogućio mu da putuje svijetom istim intenzitetom. Njegovo stanje danas je stabilno.

 

pripremio_Arnel Šarić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Predstava BULLYING COLLECTION 14. juna na sceni SARTR-a