‘Sigurno mjesto’ najbolji film Sarajevo Film Festivala

Datum objave
20/08/2022

Film Sigurno mjesto hrvatskog redatelja Juraja Lerotića dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film. Juraj Lerotić i njegova filmska priča o istinitom traumatičom događaju iz vlastite porodice, bratovom iznenadnom pokušaju suicida, dobio je i nagradu za najboljeg glumca na 28. Sarajevo Film Festivalu, održanom prvi put u punom kapacitetu nakon pandemijskog perioda.

Nagrada za najbolju režiju, na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu u petak, 19. augusta, uručena je redateljici Maryina Er Gorbach za film Klondike.

Klondike je film koji govori o paru koji očekuju rođenje djeteta, žive u Donjecku, regiji u istočnoj Ukrajini nedaleko od granice s Rusijom, oko kojeg su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu 2014. godine.

Najbolja glumica na ovogodišnjem Festivalu je Vicky Krieps za ulogu u austrijskom filmu Corsage.

Muzej revolucije redatelja Srđana Keča je najbolji dokumentarni film, a posebna nagrada za kratki dokumentarni film pripala redatelju Anti Zlatku Stolicu za film Babajanja.

Najbolji kratki dokumentarni film SFF-a 2022. je We, … Composition Visara Jusufija.

Posebnu nagradu Human Rights u okviru dokumentarnog programa dobila je Vedrana Pribačić za film Veće od traume, priču o ženama koje su preživjele torturu, silovanja i ubistva bližnjih, tokom rata ’90-ih u Hrvatskoj, i koje su još uvijek traumatizirane.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobili su Josip Lukić i Kiara Šovagović za Nije hladno za komarce.

Posebno priznanje žirija u kategoriji kratkog filma dodijeljeno je djelu 5PM Seaside Valentina Stejskala.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Festivala takmičio se 51 film.

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 21 film je zabilježio svjetsku, sedam međunarodnu, jedan europsku, 21 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

U Takmičarskom programu igrani film bilo je osam filmova, Takmičarskom programu dokumentarni film – 22 filma, Takmičarskom programu kratki film – deset filmova, dok je u Takmičarskom programu studentski film bilo 11 filmova.

Sarajevo Film Festival je zatvoren premijernim prikazivanjem filma Praznik rada bh. redatelja Pjera Žalice.

Za sedam dana na SFF-u je prikazano 235 filmova iz 62 zemlje, u 19 različitih programa.

Publika je filmove mogla gledati na nekoliko lokacija u Sarajevu i Mostaru.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sarajevo Film Festival za ravnopravnost žena u filmskoj industriji