Ajla Saračević: BJJ nas uči da budemo strpljivi i uporni, uči nas da se svaki trud na kraju isplati

razgovarala
Besima Svraka
fotografije
privatna arhiva Ajle Saračević

Prije šest godina u Sarajevu su jedna žena i jedna djevojčica otkrile ljeptu brazilske jiu jitse. Jednu je odveo prijatelj na prvi trening, a drugu otac. Od tada ljubav prema tom sportu ne prestaje.

Sjećam se prvog treninga. Stajala sam u ćošku u tajicama, čvrsto držeći flašu vode, čekala početak treninga. Milan, moj prijatelj je zamolio jednu od djevojaka da mi posude GI za taj trening. Prvi trening je bio čudan i zanimljiv u isto vrijeme. Dan poslije me sve boljelo, pa sam rekla Milanu kako ću ja ovo neću moći trenirati jednom sedmično. Međutim, jednom sedmično se pretvorilo u manijakalno treniranje pet puta sedmično, a godinu poslije sam otišla na Evropsko takmičenje, onako, da se zabavim, ne baš spremna. Koliko uopšte može biti bijeli pojas spreman za tako velika takmičenja? Ne sjećam se finalne borbe. Znam da smo se naklonile i da je sudija dao znak za početak. Nekako smo nakon 3 minute završile sa 2:2, sudija je presudio u njenu korist, a ja sretna bila što nisam dobila batine. Nakon borbe sam otišla u WC da se umijem. U hodnicima je odzvanjalo moje disanje, a srce je toliko lupalo, da sam mislila da ću ga povratiti. Vratila sam se kući sa bronzanom medaljom. Između pandemije, dvije operacije i neke nesretne povrede na treningu slabije idem na treninge, ali nisam odustala. Silno želim da se vratim tom sportu.

U istom gradu, ali u drugi klub, jedan dan Fuad Saračević je odveo svoju kćerku, Ajlu Saračević, na prvi trening. Imala je samo osam godina. Šest godina kasnije, Ajla je odlična učenica osmog razreda osnovne škole Mehmedalija Mak Dizdar. U školi, kako kaže, voli da se druži i da učestvuje u školskim sportskim takmičenjima. Do sada je osvojila dvanaest medalja i učestvovala na jedanaest takmičenja. Da, DVANAEST MEDALJA, a ima samo 14 godina.

Ljepota BJJ proizlazi iz činjenice da vam daje alate i vještine da se odbranite u opasnim situacijama, poboljšava fizičku kondiciju, razvija mentalnu snagu i samopouzdanje te pruža podršku i zajedništvo. BJJ zajednice obično su vrlo podržavajuće i poticajne, pružaju podršku, motivaciju i prijateljstvo. Satima bih mogla pisati o svemu dobrome što donosi BJJ, to najbolje znaju ljudi koji su se usudili spomenuti BJJ u mom društvu. Međutim, BJJ je i dalje dominantno muški sport. Muški dio BJJ zajednice uvijek to oštro negira kad to glasno kažem. Iako je BJJ u našoj zemlji popularna zadnjih desetak godina, činjenica jeste da nemamo niti jednu ženu promoviranu u smeđi pojas. Zato su za BJJ zajednicu u BiH važni Fuad i njegova kćerka Ajla.

Predstavljam vam Ajlu Saračević, najmlađu osobu s kojom sam radila intervju (naravno, uz dozvolu njenih roditelja), ali jednu od mojih najvećih uzora.

 

Kako si se zainteresirala za brazilsku jiu-jitsu i šta te je privuklo tom sportu? Pretpostavljam da tvoj otac ima veze s tim.

– Prije nego sam počela trenirati brzilsku jiu jitsu trenirala mnoge sportove, ali ni jedan nisam na duži period kao ovaj sport. Kako ste i pretpostavili, otac mi je predložio da probam BJJ.

Sjećaš li se kako je izgledao tvoj prvi trening?

– Da, sjećam se. Prvi trening je bio mnogo drugačiji nego što sam očekivala. Tada se tek otvorio klub za djecu i bilo nas je veoma malo. Više je ličio na igru nego na ozbiljan trening, što me je vjerojatno i više privuklo da nastavim dolaziti na treninge, s obzirom da sam imala 8 godina. Kasnije su ti treninzi postajali sve ozbiljniji.

Kako sad izgleda tvoja uobičajena sedmična rutina treninga?

– Tokom sedmice 3 dana drilamo, to jeste vježbamo tehnike, a četvrti trening se bazira na borbama

Više puta si osvojila medalje na takmičenjima. Možeš li s nama podijeliti svoj najveći sportski uspjeh ili najdražu medalju koju si osvojila?

– Moji najveći uspjesi i najdraže medalje su medalje sa dva takmičenja, bronzana medalja sa Abu Dhabi svjetskog prvenstva i dvije zlatne medalje sa NAGA takmičenja održanog u Njemačkoj.

Možeš li nam reći o nekom posebnom trenutku ili susretu koji si doživjeli kao takmičarka brazilskog jiu-jitsua?

– Trenutak koji je na mene ostavio veliki utjecaj vezan je za svjetsko prvenstvo u Abu Dabiju. To je bilo prvo takmičenje koje je u meni izazvalo i strah i sreću i suze u isto vrijeme zbog velikog broja takmičara i same atmosfere koju do tada nisam doživjela.

Kako igledaju pripreme za takmičenja?

– Za takmičenje se pripremam tako što idem na treninge jiu jitse 4 dana u sedmici, a 3 dana radim vježbe snage u teretani.

I, kakav je osjećaj dok stojiš na podijumu i držiš zlatnu medalju?

– To je sjajan osjećaj, osjećam se ponosno i sretno što se trud isplatio

Šta najviše voliš u BJJ-u?

– Kad tokom borbe protivnika ili protivnicu atjeram da preda borbu.

Jesu li postizanje uspjeha i osvajanje medalja utjecali na tvoj život izvan sporta? Ako da, kako?

– Da, utjecalo je tako što je samim tim poraslo moje samopouzdanje, želja za napredovanjem, kako na treningu, tako i na takmičenju.

Koje su važne lekcije naučene kroz brazilski jiu-jitsu i takmičenja?

– Neke od lekcija su da trebamo biti strpljivi, da se trud uvijek isplati i da trebamo biti uporni.

Kako bi potaknula druge djevojčice da se bave brazilskim jiu-jitsom ili drugim borilačkim vještinama? Zašto je BJJ važan sport?

– Mislim da djevojčice trebaju trenirati borilačke vještine jednako kao što trebaju i dječaci. Borilački sportovi su veoma važni koliko za rekreaciju toliko i za samoodbranu. S obzirom da živimo u vremenu gdje je ženama veoma potrebno da poznaju neku vrstu samoodbrane zbog svoje sigurnosti preporučujem svim djevojčicama, djevojkama, ženama da se bave ovim sportom. Brazilska jiu jitsa je važna zbog svoje tehnike i učinkovitosti u borbi. Ona se fokusira na tehniku i korištenje protivnikove snage protiv njega.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Rihanna srušila internet: Na nastupu tokom Superbowla otkrila da je ponovo trudna