Aleksandra Nina Knežević dizajnirala još jednu naslovnicu knjige o Harryju Potteru

Bh. grafička dizajnerica, Aleksandra Nina Knežević dizajnirala je još jednu naslovnicu knjige o Harryju Potteru. Riječ je o novom nastavku Harry Potter i Red feniksa koja se upravo pojavila u izdavaštvu kuće Buybook.

HP5_sign_3mini

 

Aleksandra Nina Knežević živi i radi u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, a dizajnom se bavim već dvadesetak godina. U zadnje vrijeme je fokus na naslovnicama knjiga koje dizajnira za razne izdavače u regionu, ali i u svijetu.

 

– Izdavačka kuća sa kojom sarađuje u Bosni i Hercegovini, Buybook prvi put je odlučila da objavi Harryja Pottera 2010. godine, iako je prva knjiga objavljena 1997.  u Velikoj Britaniji, i kako smo tada intenzivno sarađivali ponudili su mi varijantu da dizajniram naslovnicu. Kako je već Harry Potter bio veoma poznat, izazov je bio ogroman, čak me je i blokirala sama pomisao na to i nisam znala odakle krenuti i šta uraditi. Harry Potter knjige su uvijek bile sa istim naslovnicama, ali smo odlučili da ponudimo bh. izdanje, pa je samim tim i pritisak bio još veći. Iako je riječ o knjigama namijenjenim djeci, ima mnogo fanova među odraslima, tako da je zadatak izrade naslovnice bio pomiriti i jedu i drugu generaciju. Mislim da odrasli fanovi vole naslovnice koje sam radila, barem po onome što pišu po društvenim mrežama, kaže nam Aleksandra Nina Knežević.

 

Prvu naslovnicu prvog izdanja knjige Harry Potter je ilustrovao Britanac Thomas Taylor, a ove poznatije naslovnice, koje svi znamo, ilustrovala je amerikanka Mary GrandPré.

 

– Kao kreativac uvijek želite da ponudite svoje viđenje nečega, da bude novo, drugačije, ali ipak se morate pridržavati nekih osnovnih pravila koje su nekako prihvaćene od publike. Ono što me posebno veseli kad je riječ o novoj naslovnici knjige, jeste da mi se javljaju Harry Potter fanovi iz cijelog svijeta i šalju upite da im potpišem knjige, zatim knjige ukrasim sa malim crtežom i posvetom ili pošaljem poseban crtež samo za njih urađen sa nekim od omiljenih likova iz Harry Potter knjiga, ističe Aleksandra.

 

 

S nestrpljenjem čekamo novi nastavak knjige.

 

 

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Avon ne testira proizvode na životinjama ni na jednom tržištu na svijetu