Berlinale: Srebrni medvjed za film Danisa Tanovića

Grand prix Srebrni medvjed na Berlinaleu otišao je filmu Danisa Tanovića, Smrt u Sarajevu.

 

– Hvala, volio bih da sam nešto zapisao. Moram zahvaliti Levy, ekipi, glumicama i glumcima. Bili su nevjerovatni! Pozdrav raji u Meeting Pointu! Mama, tata, ovo je za vas!, rekao je uzbuđeni reditelj!

 

Danis Tanović je nakon filma Epizoda u životu berača željeza, za koji je dobio Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca i režiju, nakon tri godine ponovo trijumfovao na festivalu u Berlinu.

 

Gianfranco Rosi, reditelj dokumentarca Fire at Sea, o više hiljada migranata koji stižu na italijansko otok Lampedusa, dobitnik je prestižnog Zlatnog medvjeda.Žiri na čelu s američkom glumicom i trostrukom dobitnicom Oskara Meryl Streep izabrao je Rosijev film među 18 kandidata za glavnu nagradu prvog ovogodišnjeg evropskog filmskog festivala. Mia Hansen-Løve proglašena je za najboljeg reditelja za film Things to Come. Prema žiriju, Majd Mastoura je najbolji glumaca za ulogu u filmu Inhebbek Hedi, koji je režirao tuniski reditelj Mohamed Ben Attia, a Trine Dyrholm je proglašena najboljom glumicom za ulogu u filmu The Commune.

 

 

FIPRESCI

 

Film Danisa Tanovića ranije je osvojio nagradu FIPRESCI 66. internacionalnog filmskog festivala u Berlinu. Nagrada je reditelju Tanoviću uručena u subotu na ceremoniji dodjele nagrada nezavisnih žirija, saopćeno je u subotu iz Centra za savremenu umjetnost u Sarajevu. FIPRESCI nagradu dodjeljuje Federcija internacionalnih filmskih kritičara, a ove godine žiri za selekciju filmova Takmičarskog programa su sačinjavali José Romero, Mohammed Rouda i Clarence Tsui.

 

Film su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba i Margo Cinema iz Pariza. Uloge u filmu su ostvarili Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić i legenda francuskog glumišta Jacques Weber. Film Danisa Tanovića ‘Smrt u Sarajevu’ doživio je svjetsku premijeru u ponedjeljak u okviru Takmičarskog programa Berlinalea. Nastao je u produkciji Margo Cinema i SCCA/pro.ba u koprodukciji s France 3 Cinema, a podržali su ga Canal+, France Televisions i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, te Audi BiH, saopćeno je iz Centra za savremenu umjetnost.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Završeno oslikavanje murala posvećenog DAVORINU POPOVIĆU