Izložba ‘Yves Saint – Laurent’ u Zemaljskom muzeju BiH

Release Date
28/10/2022
naslovna fotografija
Pierre Boulat

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine će početkom novembra biti otvorena ekskluzivna izložba Pierrea i Alexandre Boulat: Yves Saint – Laurent. U Zemaljskom muzeju BiH izložbena postavka predstavit će fotografije koje bilježe najuzbudljivije dijelove rada u sklopu karijere francuskog modnog kreatora i kostimografa koji je sa devetnaest godina počeo raditi za Christiana Diora a već pet godina kasnije utemeljio svjetski poznatu modnu kuću – Yves Saint-Laurent.

foto_Pierre Boulat

Francuski fotografi Pierre Boulat i njegova kćerka, Alexandra Boulat su kroz karijere međunarodnih fotoreportera bilježili društvene i političke trenutke koji su stvarali historiju. Upravo oni su dokumentovali i rad Yves Saint-Laurenta tokom više decenija – a poslije njihove smrti ostao je neprocjenjivo vrijedan arhiv čiji dio donosi uvid u procese stvaranja visoke svjetske mode.

Povodom prve kolekcije YSL pod njegovim pravim imenom, 1962. godine Pierre Boulat napravio je svoj prvi izvještaj o dizajneru za magazin LIFE. Proveo je mjesec dana u studiju Yves Saint Laurena špijunirajući svaki njegov pokret, a izvještaj je imao 12 stranica i bio je na naslovnoj strani časopisa. Alexandra Boulat napravila je reportažu o posljednjoj modnoj reviji Yves Saint Laurenta 2001. godine, tako zatvorivši gotovo pedesetogodišnji krug pričanja priče fotografijama o jednom od najvećih modnih dizajnera svijeta.

foto_Alexandra Boulat

Posjetitelji izložbe u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine moći će posmatrati razvoj dizajna, estetike i pomjeranje granica mode sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, gledajući u neke od najintimnijih trenutaka rada modnog genija – Yves Saint Laurenta, o kojem u dijelu svog teksta Pierre Boulat piše Njegove oči od pedeset pet godina sakupile su najveći umjetnički repertoar, ukus istančan u harmoniji netaknute mladosti.

Otvorenje izložbe će biti upriličeno 4.11, u partnerstvu Francuske ambasade i Francuskog Instituta u BiH i VII Academy Sarajevo, a za sve zainteresovane izložba ostaje otvorena do 4.12., u odjeljenju za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH. Izložba je realizovana uz podršku VII Akademije i Fondacije Pierre Bergé-Yves Saint Laurent.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.