25. izdanje festivala Susret pozorišta lutaka BiH donosi raznolik program

Release Date
31/08/2022

Susret pozorišta lutaka Bosne i Hercegovine je najstariji lutkarski festival u BiH, a ove godine, u 25. izdanju, pripremio je za sve ljubitelje pozorišta i lutkarstva, raznolik program u kojem svako može pronaći nešto za sebe. Ovo je itekako značajan festival sa dugom tradicijom i misijom da omogući profesionalnim lutkarima iz BiH da u ugodnim i prijateljskim uslovima prezentiraju svoje najbolje predstave i razmjene iskustva. Ovogodišnje izdanje održat će se od 12. do 16. septembra 2022. godine u Bugojnu.

Predstave koje igraju u takmičarskom programu 25. Susreta su: PSIĆ BOJE NEBA (Bosansko narodno pozorište Zenica); ZLATOKOSA (Pozorište lutaka Mostar); AKO PČELE ODU… i OLOVNI VOJNIK (Pozorište mladih Sarajevo); MOJ PRIJATELJ BUMBI (Lutkarsko  kazalište Mostar); SEDAM GAVRANOVA i KOBOLDI (Dječije pozorište Republike Srpske).

Pored raznolikog programa publika svih uzrasta će moći uživati u Izložbi lutaka povodom 25 godina Studija lutkarstva Sarajevo kao i u nekoliko promocija.

Bit će održan i panel Lutkarsko pozorište i dječija publika (utjecaj lutkarskog pozorišta na odgoj djece i mladih), panel diskusija i prezentacija radionice Dramaturgija lutke (dramaturgija lutkarskog pozorišta), te prezentacija radionice PREDMET (pozorište predmeta). Također, održat će se i scenska čitanja tekstova OTKAMENA PRIČA (Ljubica Ostojić) i PUTEM IGRAČAKA (Aleksandar Vasiljević).

Zarina Hozdić će biti uvodničarka u panel Lutkarsko pozorište i dječija publika. Riječ je o mladoj bh. lutkarici koja je 2016. godine upisala Vysokúškolu múzických umení u Bratislavi, smjer lutkarska režija i dramaturgija, gdje je diplomirala 2021. godine sa režijom i dramaturgijom inscenacije Peter Kľúčik (Ján Uličianský) pod vodstvom mentora Jána Uličianskog.

O najboljim lutkarskim dostignućima odlučivat će tročlani stručni žiri kojeg čine Maja Lučić, Zoran Đerić i Jasminka Požek – Božuta.

Bugojno je grad koji su opčinile lutke, osvojile ga jednog dana, iznutra, iz srca (koje je još uvijek djetinje) nenadmašnom strategijom sna i snohvatice, i sada je to grad njihov i za njih. Lutke su došle u brda i dobile svoj grad, Bugojno – LUTKOPOLIS. (Luko Paljetak)

Susret pozorišta lutaka Bosne i Hercegovine održava se od 1971. godine i od 1977. u Bugojnu pronalazi svoje prirodno ishodište i istinski domicil. Prilikom donošenja odluke o pokretanju Bijenala jugoslovenskog lutkarstva u Bugojnu 1979. godine, dogovoreno je da se od te godine Susret održava bijenalno, odnosno da se Bijenale jugoslovenskog lutkarstva i Susreti pozorišta lutaka naizmjenično održavaju. Kalendarske godine koje se završavaju neparnim brojem biće rezervisane za Bijenale, a one koje završavaju parnim brojem za Susret. Za razliku od dotadašnjih realizovanih festivala, u Bugojnu je Susret poprimio mnogo složeniju formu. Sadržajno je obogaćen prateći program, a novost, koja je uveliko doprinijela afirmaciji Susreta u društvenom i javnom životu Bosne i Hercegovine, bilo je izvođenje lutkarskih predstava, osim Bugojna, u još dvadeset gradova.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Kako je ples sa nigerijske afro dance scene utjecao na mainstream kulturu